Olümpia lõppes ja … algas eile Londonis uuesti!

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpiamängude ava- ja lõputseremooniaid hindasid neid kohapeal näinud kõigi aegade parimate sekka, koduste telerivaatajate arvamused kõikusid seinast seina.
Olümpiamängude ava- ja lõputseremooniaid hindasid neid kohapeal näinud kõigi aegade parimate sekka, koduste telerivaatajate arvamused kõikusid seinast seina. Foto: Enn Hallik

Olümpiatule urn Londonis sai jahtuda vaid veidi üle kahe nädala, kui eile taas tuhanded vabatahtlikud abilised tööle rakendati, avapidu peeti, lippe heisati ja olümpiatuld süüdati.

Paraolümpiamängudega alustati 1960. aastal Roomas, 1988. aastast alates peetakse need vahetult suure olümpia järel samas linnas. Londoni paraolümpia on tähelepanuvääriv kahes mõttes: juba on neile võistlustele müüdud 2,1 miljonit piletit, ületades Pekingi rekordi 1,8 miljonit vaatajat, ja 2000. aasta Sydney mängude järel kutsuti Londonisse taas ka intellektipuudega sportlased.

Londoni paraolümpial võistleb teiste seas selliseidki atleete nagu Lõuna-Aafrika jalutu jooksja Oscar Pistorius ja Poola ühe käega lauatennisist Natalia Partyka, kes olid konkurentsis kaks nädalat tagasi lõppenud nn pärisolümpial.

Eestit esindavad Londoni paraolümpiamängudel Pekingi ujumispronks Kardo Ploomipuu ning kergejõustiklased Sirly Tiik ja Jüri Bergmann.

Olgu alljärgnevad fotod Londonist 30. suveolümpialt meenutuseks sellest suurpeost, aga ka juhtimaks tähelepanu, et meist on nõrgemaid, kes tahavad, väärivad ja saavad samasuguse spordipeo kui terved inimesed. Kes näinud, väidavad, et palju emotsionaalsemagi.

Eilne päev oli Eestile olümpiateemal oluline sellegi poolest, et 29. augustil 1920. aastal võitis tõstja Alfred Neuland Antwerpenis sinimustvalge trikoloori all 257,5 kilogrammiga esimese olümpiakulla. Kuni 67,5 kilogrammi kaaluvate meeste seas surus ta ühe käega 72,5 kilo, tõukas ühe käega 75 kilo ja kahe käega 110 kilo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles