Loode-Pärnu tööstusküla arendamise projekt valmib

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskus (PEAK) valmistab koostöös Pärnu linnavalitsusega ette ligemale 250 hektarit hõlmava Loode-Pärnu tööstusküla arendamise projekti ja tuleva aasta esimeses pooles rajatakse piirkonda üldtaristu.

“Tihti on ajakirjanduses peatähelepanu avalike eelarvete kulupoolel, ent ükskõik kuidas seda jagada, suuremaks saab see minna vaid majanduse kosumisel,” nentis PEAKi juhatuse liige Sulev Alajõe. “Rahvastiku vähenemise peatumise ja uue tõusu allikaks saavad olla ligitõmbavad töökohad, mis rahvusvahelistumise abil kutsuksid maakonda ka kutse- ja kõrgkoolide lõpetajaid.”

Ettevõtluse Arendamise sihtasutus (EAS) avas piirkondliku konkurentsivõime tugevdamise meetmest ettevõtluse arenguks olulise avaliku tehnilise taristu rajamise ja uuendamise võimaluse. See tähendab teid, kütte-, vee- ja kanalisatsioonitorustikke, maakuivendust, valgustust, elektri- ja sidevõrke. Ettevõtluskeskkonna arendajad saavad ette valmistada endisi militaar-, tööstus- ja põllumajandusrajatiste maa-alasid, puhastada pinnast, lammutada kasutuseta ehitisi.

Ettevõtmise suurim toetus kujuneb projekti lõppemise järel kolme majandusaasta jooksul riigieelarvesse täiendavalt laekuva sotsiaalmaksu summast, kuid see ei ületa miljonit eurot.

“Toetuse summa määramise aluseks on loodavate töökohtadega kaasnevad sotsiaalmaksukulud, mille realistlikkust tõendavad kasusaajate äriplaanid,” märkis Alajõe. “Seega saab toetust seda rohkem, mida kõrgemat töötasu tööstuskülla kolivad ettevõtted maksavad.”

Alajõe selgituse järgi ehitatakse kõnealuse projekti ajal välja Loode-Pärnu tööstusküla detailplaneeringuga määratud esimese etapi (Tallinna maantee ja Ehitajate tee ristmiku lähedal) tänavad vee- ja kanalisatsioonitorustike, kõnniteede ja valgustusega.

Projekteerimisel arvestatakse uute asukate vajadusega liituda elektri-, side- ja gaasivõrguga ja kinnistule juurdepääsu soove. PEAK esitab EASile taotluse ja jaatava otsuse korral rajatakse üldtaristu tuleva aasta esimeses pooles, misjärel ettevõtted saavad hakata oma hooneid püstitama.

“Ettevõtetele on projektiga liitumine soodne, sest Pärnu linnavõim on otsustanud ettevõtluse soodustamiseks kinnistud võõrandada ühe euroga, kui ettevõte on hoonestusõiguse alusel rajanud äriplaanis näidatud hooned ja majandustegevuse uues kohas käivitanud,” selgitas Alajõe. Boonusena lisandub võimalus ehitada tööstusküla taristu Euroopa Liidu ja Eesti riigi toel.

“Mida rohkem ettevõtteid projektiga liitub ja töökohti loob, seda terviklikumalt saab Loode-Pärnu tööstusküla esimeses etapis välja arendada,” tõdes Alajõe. “Kui projekteerimisel arvestatakse ettevõtete soovidega, peab olema kindlus, et tulemusele järgneb ettevõttelt investeering.”

Huvitatud saavad nõu PEAKi ettevõtluskonsultantidelt, et koostada äriplaan ja sõlmida projektis osalemise eelleping.

Loode-Pärnu tööstusküla detailplaneeringu kinnitas Pärnu linnavalitsus 2006. aastal. Ala arendamisega kujundatakse kunagine sõjaväeala tööstus- ja äripiirkonnaks ning elamumaaks. Detailplaneeringu järgi on sinna kavandatud 64 tootmismaa, 110 väikeelamumaa ja 60 korruselamumaa krunti kokku umbes 4000 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles