Juan Carlos Gomez ründas pärast kaalumist Vitali Klitškot

Aino Siebert
, vabakutseline ajakirjanik, Stuttgart, Saksamaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui pilgud võiksid tappa, siis oleksid mõlemad, nii ukrainlane kui kuubalane, juba surnud.
Kui pilgud võiksid tappa, siis oleksid mõlemad, nii ukrainlane kui kuubalane, juba surnud. Foto: Werner Siebert

Saksamaal käib poksitsirkus alati oma kindlat teed. Kui tallid on jõudnud omavahel vastase ja raha suhtes kokkuleppele, kutsutakse kokku pressikonverents, et duellante avalikkusele presenteerida.


Seejärel algab sportlastele kõva treeninguaeg. Selle aja jooksul ei kuule poksijatest suurt midagi, välja arvatud, kui promotoor peab vajalikuks kutsuda meedia esindajaid mõneks päevaks treeninguid jälgima.

Nii tegi Vladimir, olles Mallorcal enne matši Hasim Rahmani vastu, ja Vitaligi organiseenis ajakirjanikele kahepäevase kohtumise Austria Goingis, kus selgitas koos juhendaja Fritz Sdunekiga oma treeningumeetodeid, mille hulka kuulub muuhulgas jämeda puupalgiga lumes jooksmine ja ujumine.

Viis päeva enne ringikohtumist toimub teine pressikonverents, kus esitletakse ettevalmistuste tulemusi.

Mõlemad, nii ukrainlane kui kuubalane, olid selle nädala esmaspäeval Stuttgardi heas vormis ja vähemalt alguses suurepärases tujus. Kuni kuubalasest must panter solvus, sest talle tundus, et kohaletulnud pressitöötajad ei võtnud teda tõsiselt.

Siis tõusis keevavereline latiino püsti ja tagus endale rusikaga rinda: “Mina olen Gomez, mina olen kõige parem poksija!” Selle peale purskasid ennekõike kohalolnud Chris Byrd ja Tony Tompson südamest naerma. Mõlemad on juba poksinud vendade Klitškode vastu.

Ametlik poksinädal lõpeb enne ringimatši kaalumisega, mis tehti seekord ühes Stuttgardi südalinna spordikaubamajas. Kohale oli tulnud 700 poksihuvilist, kes kõigepealt hakkasid lärmama, sest ajakirjanikemere taga polnud neil võimalik näha oma iidoleid. Asi sai lahendatud, kui teatati, et kaupluse igal korrusel on televiisorid, mille kaudu toimuvat jälgida.

Vitali Klitško provotseeris, Juan Carlos Gomez ründas

Praalimine ja solvangute heitmine kuulub poksimise juurde. Kuigi peab ütlema, et seda stiili ei ole kasutanud peale Klitškode ei Henry Maske ega endine poksikuninganna Regina Halmich, kes pigem püüavad teha oma vastast ebakindlaks “läbipuuriva pilguga”.

Ka sporditeaduste doktor Vitali Klitško kasutas seda meetodit, kui poksiringi seekordsed peategelased astusid pärast kaalumist vastastikku. Kui pilgud võiksid tappa, oleksid mõlemad, nii ukrainlane kui kuubalane, surnud.
Siis ei pidanud latiino vastu ja ründas Vitali Klitškot. Ta tegi seda nii ootamatult, et keegi ei jõudnud kohe Gomezit takistada ja mõne sekundi jooksul tundus, et matš ongi juba alganud.  

Kui tänaõhtused duellandid olid lahutatud, vaatas dr Eisenfaust (raudrusikas) ajakirjanike poole rahuoleva naeratusega: kõik said aru, et Gomez võib kaotada kindavõitluse just oma kontrollimatu temperamendi tõttu.

Kuubalase mänedžer Ahmet Öhmer tõi esile, et latiino kannatab nii Klitškode arrogantsuse kui pressiesindajate ükskõiksuse all tema isiku vastu. Teda kui lõunamaalast solvab, et keegi ei usu tema võitu. Tegelikult ei olevat Gomezil Vitali vastu midagi, ta soovis ainult rünnaku ja panterikarjega pöörata endale tähelepanu. Skandaalne promootor, kes ise peab ennast Saksamaa Don Kingiks, väitis ajakirjale Stern antud intervjuus, et Vladimir Klitško treener Emanuel Steward olevat talle Los Angeleses väitnud, et Vitalil seisab ees raske rusikamatš.

“Juan on palju kiirem, ta peab kartma ainult Klitško parema käe lööke. Juan peab Vitalit pidevalt ründama, sundima teda minema kaitsepositsiooni. See väsitab Klitškod ja siis muutub olukord talle ohtlikuks,” arvab Saksamaa türklane. “Vitali on muidugi tugev, suur, kuid ta pole mingi hea poksija, ta on pigem metsatöötaja. Tema vend Vladimir on tõeliselt hea poksija, kuid temal puudub jälle loomukõvadus.”


Lasteteater matšikinnaste väljavalimisel

Ka võitluskinnaste väljavalimine ei sujunud probleemideta. Reeglite kohaselt on õigus esimesena teha valik maailmameistril. Kuid kui Klitškod asusid kindaid testima, tormas vastasleer kohale ja tekkis äge sõnavahetus, millest kõrvalseisjad aru ei saanud.

Ahmet Öhner kattis oma laia seljaga laua, kuhu originaalpakendis kindad paigutati, ei lahkunud sealt ajakirjanike palvetest hoolimata – ta arvas, et just tema selg on parim fotoobjekt. Kui segadus lõpuks klaarus, olid valitud välja mustad kindad.

Minu kõrval seisis Ukraina telekanali Interi kleenuke naisreporter, kelle juurde tulid mõlemad Klitškod intervjuud andma. Nad selgitasid, et kuubalase tiim oli soovinud just sama värvi kindaid, mida kasutab Vitali. Selle saavutamiseks käis Gomezi tiim välja viieminutilise sõja. Tõenäoliselt oli selle demonstratiivse teatri esitamiseks lihtsalt soov vastasleeri ärritada.


Prominendid saabuvad Stuttgardisse

Staarviiuldaja David Garrett esitab oma orkestri saatel mõlema poksija hümni. Aachenis sündinud saksa-ameeriklane, keda kutsutakse viiulimängu David Beckhamiks, on nimetatud Guinnessi rekorditeraamatus maailma kiireimaks viiuldajaks.
Teisedki prominentsed külalised nagu Franz Beckenbauer, Boris Becker, Mika Häkkinen, Ralf Schumacher, Norbert Haug, Jens Lehmann, Andrei Voronin, Regina Halmich ja Henry Maske on teatanud oma saabumisest Stuttgardisse vaatama tänast kindaduelli.

Telekanali RTL poksiekspert Luan Krasniqi arvab, et Vitalil on reaalne võimalus võita, šansid on tema kasuks 55:45. “Olen poksinud Juan Carlosega, ta on väga südamlik inimene ja tore kutt. Kuid temas on enesekahjustamise vimm, seetõttu ei pea ta tihti kinni oma elureeglitest.

Dr Eisenfaust on Vitali jaoks just õige võitlusnimi: ta on suur, omab karu jõudu ja on intelligentne. Need on poksiareenil head omadused. Tean, et ta tuleb ringist võitjana välja, kuid ma ei tea, kuidas ta kavatseb seda teha.” 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles