“Sööme ära!” kampaania utsitab tervislikult toituma

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viis peotäit puu- ja köögivilja, millest kolm võiks olla köögivilja- ja kaks puuviljaportsjonit, on miinimumkogus, mille päevas sööma peaks. Alla viie portsjoni puhul ei pruugi organism saada küllaldselt vajalikke vitamiine ja mineraalaineid ning vett, samuti võib napiks jääda päevane kiudainete kogus.
Viis peotäit puu- ja köögivilja, millest kolm võiks olla köögivilja- ja kaks puuviljaportsjonit, on miinimumkogus, mille päevas sööma peaks. Alla viie portsjoni puhul ei pruugi organism saada küllaldselt vajalikke vitamiine ja mineraalaineid ning vett, samuti võib napiks jääda päevane kiudainete kogus. Foto: Ants Liigus

Tervise arengu instituudi (TAI) kampaania „Sööme ära!”, mis tuletab meelde soovitust süüa vähemalt viis peotäit puu- ja köögivilju päevas, toob Pärnumaale ridamisi toitumisega seotud üritusi.

Aktsiooni maakondlik koordinaator, Pärnumaa tervisenõukogu liige Eha Ristimets ütles, et kui mullu toetati puu- ja köögiviljakampaaniaga Pärnus Steineri aias toimuvat taluturgu ja koostööpartnerid olid MTÜ Loomulikult ja Maarja-Magdaleena gild, siis tänavu on pearõhk külaseltsidel ja tervisenõukogu partner on MTÜ Kodukant.

“Kampaania “Sööme ära!” raames korraldavad puu- ja köögiviljade söömist propageerivaid üritusi Pärnjõe, Lähkma-Saunametsa, Soometsa, Suigu ning Pärnu-Jaagupi külaselts,” rääkis Ristimets. “Kaasame kampaaniasse kohalikke jõude: nii köögivilja- ja ürdikasvatajaid kui häid kokki.”

Külaseltsid kutsuvad lähiümbrusest kokku oskajad toiduvalmistajad, kes teevad kokanduskursustel tervislikke salateid, võileivatorte, püreesuppe, ahjuroogi, mahlu ja muud kasulikku.

Head kokkamisnipid

Soometsa külamajas on näiteks koolitajateks Tiia Lorents ja Ülle Raap, Pärnu-Jaagupis kooli peakokk Urve Atka ja Suigus Jazz Café kokk Eve Eamets.

“Tahaks nende üritustega jõuda selleni, et inimesed oleksid altimad tavapäraste köögi- ja puuviljade kõrval kasvatama ja tarvitama põnevamaid kultuure. Teisalt julgustada igapäevasena tunduvast kaalikast-porgandist-kartulist mitmekesisemaid roogi valmistama. Sellele külaseltside korraldatavatel üritustel rõhutaksegi,” märkis Ristimets ja lisas, et Pärnumaal rahastab neid ettevõtmisi Euroopa Liidu sotsiaalfond.

Aktsiooni on haaratud linna ja maakonna tervist edendavate lasteaedade ja koolide võrgustiku liikmedki.

Et tervislik toitumine saaks võimalikult paljudel Eesti elanikel igapäevaseks, kutsutakse kampaaniaga inimesi üles andma iseendale lubadus süüa iga päev vähemalt viis peotäit puu- ja köögivilju. Ühtlasi selgitatakse välja kõige rohkem puu- ja köögivilju sööv paik. Kõik, kes tahavad aidata oma kodukandil saada piirkonnaks, kus elab enim puu- ja köögivilju söövaid inimesi, külastagu veebilehte Toitumine.ee.

Peale kohalike seltside löövad oktoobri lõpuni kestvas „Sööme ära!” aktsioonis kaasa toitlustusasutused kogu Eestist, samuti suuremad toidukaupluste ketid, mis on lubanud soovitusliku puu- ja köögiviljakoguse kättesaamise senisest lihtsamaks ja soodsamaks teha.

Puu- ja köögiviljaroogade nippe pakuvad kolm tuntud toiduvalmistajat: toidublogijad Ragne Värk ja Silja Luide ning restorani Mamo perenaine Margit Härma, nende koostatud retseptivihikuid tasub toidukauplustest küsida.

Suurte jaekettide köögiviljalettidesse on paigutatud Oilio salati-buffet’ püstakud, kus olemas nii toorained kui õpetus salatikastmete valmistamiseks.

Milleks selline kampaania?

TAI toitumiseksperdi Tagli Pitsi teatel on uuringutest välja tulnud, et Eestis on ligi pool inimestest ülekaalulised ja nende osa on viimase kümne aastaga aina kasvanud. “Laste statistika on samuti nukker: 2010. aastal olid ülekaalulised või rasvunud 17 protsenti 11–15aastastest poistest ja 11 protsenti samas vanuses tüdrukutest. 2006. aastal olid need tulemused vastavalt 12 ja seitse protsenti,” tõdes Pitsi.

Kuna ülekaalulisus on ühelt poolt tingitud vähesest liikumisest, teisalt valedest toitumisharjumustest – eelkõige liigsest rasva ja suhkru ning vähesest puu- ja köögiviljade tarbimisest –, tuleb aeg-ajalt meelde tuletada, et viis peotäit puu- ja köögivilju päevas on tervise seisukohalt määrava tähtsusega.

Tagli ütlust mööda näevad inimesed viie 100grammise peotäie kokkusaamisega suurt vaeva, kuid soovitusliku koguse täitmist lihtsustaks see, kui köögivilja hulka loetaks külmutatud, konserveeritud ja kuivatatud viljadki, teatud piirangutega isegi mahlad.

Samuti annab üks roog vahel ise juba näiteks kolm portsjonit köögivilju ja viit portsjonit polegi vaja eraldi süüa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles