Elsa oleks kolleegide üle uhke

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eda Sempelson.
Eda Sempelson. Foto: PP

Pärnu Kuninga tänava põhikooli kodulehel on tore ütlemine. Nii tore, et väärib must valgel ümberkirjutamist. Mõtlemiseks ja järgimiseks. Selle ütlemise järgi rajaneb kooli õppe- ja kasvatustöö neljal põhimõttel: kui laps elab kiitusega, õpib ta lugupidamist; kui laps elab lahkusega, õpib ta õiglust, kui laps elab turvalisusega, õpib ta ustavust; kui laps elab tunnustuse ja heakskiiduga, õpib ta leidma maailmas armastust.

Kiitust ja tunnustamist väärivad õpetajad, kes õpilastele oma tööga neid lihtsaid arusaamu sisendavad. Direktor Urve Krause tänaski eile koolipere ees tänavusi Pärnu linna aasta õpetaja nominente. Need on eripedagoog Eda Sempelson, vanemõpetaja Ruth Vaga ja algklasside õpetaja Anu Päit.

Õpetaja Eda Sempelson paistab silma väärtuskasvatusalase tööga, tal on 17aastane kogemus, ta annab tunde sisutihedalt, ajaga kaasas käies, õpilastele jõukohaselt. Samal ajal on ta hakkaja õppija, et olla kursis hariduselu muutustega, täiendada oma teadmisi ja neid kooli eripedagoogide aineühenduse juhina kolleegidele edastada.

Sempelsoni tunde on külastanud kogemuste saamiseks koolide eripedagoogid, klassi- ja aineõpetajad. Ta on olnud Tartu ülikooli eripedagoogika osakonna üliõpilaste praktikajuhendaja.

Suuresti Sempelsoni eestvõttel toimuvad Pärnus ülelinnalised hariduslike erivajadustega õpilaste orienteerumis-, kunsti- ja käsitööpäevad. Inimesena suure sisendusvõimega, järjekindel, koostööaldis, suhtlemisel avatud, sooja südamega ja toetav.

Õpetaja Ruth Vaga võib peagi tähistada 20 aasta möödumist Kuninga kooli tööle asumisest Tallinna pedagoogikaülikooli lõpetamise järel. Nüüd juhendab ta sama kõrgkooli tudengeid-praktikante, andes neile edasi oma kogemusi, kuidas innustada õpilasi, neid tunnustada, väärtustada, lisada eduelamusi.

Kolleegid on nimetanud Vaga aasta õpetajaks ja andnud talle aasta naerataja tiitli, sest tema ettevõtmised on positiivses võtmes, tema ilumeelega tehtud lilleseaded kaunistavad ajaloolist koolimaja.

Saavutuste lahtris peegelduvad Vaga õpilaste möödunud õppeaasta tulemused, näiteks “Nuputa” võistkondlik esikoht kodulinnas 3. klasside arvestuses, ülelinnalise kunstikonkursi 1. koht, Põhjamaade lastekirjanduse jutuvestmise konkursi eriauhind, 4. klasside matemaatikaolümpiaadi 2. koht.

Õpetaja Anu Päit on kogemustega pedagoog, loov ja loominguline, seletab õpilastele lahti õppeainete lõimimise võimalused, valmistab ja kasutab elektroonseid ja veebipõhiseid õppematerjale ja õpilased vastavad sellele oma teamistega. Näiteks “Nuputa” ülelinnalise viktoriini esikohaga, eduga algklasside emakeelepäeva luule- ja jutukonkurssidel, Tähekese jutuvõistluse eripreemiaga.

Päit on linna lasteaedades oodatud kõneleja koolivalmiduse teemal, ta juhendab erialatudengite praktikat, jagab kogemusi kolleegidele lahtistes tundides, mida on külastanud sõpruskoolide esindajad, ja tema koostatud õppematerjale leiab Koolielu portaalis. Ta on armastatud klassijuhataja, kelle õpilased ja nende vanemad aastaid hiljemgi üles otsivad, rääkimaks oma käekäigust.

Iga õpetaja jätab õpilastesse midagi endast, teadmiste edasiandmise kõrval südame- ja hingesoojust. Mõnest saab legend, kellest kunagised õpilased ikka ja jälle räägivad, teised taanduvad mälupildilt. Isiksused jäävad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles