Märg libedus ähvardab kõndijal jalad alt viia

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kahel jalal enam libedaga püsti ei seisa, võib ju ratta toeks võtta.
Kui kahel jalal enam libedaga püsti ei seisa, võib ju ratta toeks võtta. Foto: Ants Liigus

Vihm ja soojakraadid sulatasid eilseks üksikud Pärnu linnatänavad kinnikõnnitud jäämassist paiguti puhtaks, ent suurem osa jalakäijate alasid püsib hirmlibeda jääkatte all.

Pärnu haigla erakorralise meditsiini osakonnas (EMO) võeti vana aasta viimasel päeval vastu 76 ja uue aasta esimesel sadakond patsienti. Inimesi, kes tulid neil päevil kukkumise tõttu EMOsse, oli kokku 41.

Põhilised traumad olid käe- ja jalaluumurrud, põrutused, nihestused.

“EMO töötajatele jäi silma, et palju õnnetusi juhtus just suuremate toidukaupluste parklates, kus inimesed kukkusid poodi minnes või sealt väljudes,” märkis haigla kommunikatsioonijuht Eda Amur.

Pärnu Postimeheni jõudis nurinat, et nigel seis valitseb bussipeatustes, millest mõnegi on lakkamatu vihm muutnud nii libedaks, et kukkumata bussi ja sealt välja pääsemine käis üle jõu.

Pärnu linnavalitsuse teede peaspetsialisti Jaak Kanniste teatel kasutatakse kõnniteedel libeduse tõrjeks graniitkillustikku, bussipeatustes aga soola, et saada pinnas asfaldini lumest vabaks.

Esmajärjekorras puistataksegi üle just bussiliiklusega piirnevate tänavate jalgteed, seejärel võetakse libedatõrje ette kesklinna kõnniteedel, sest peatustes peab see olema tehtud enne koolitundide ja tööpäeva algust.

Edasi toimetatakse päeva jooksul vastavalt vajadusele. Kindlaid kordi ja kellaaegu, mil AS TREV-2 Grupp või OÜ Pärnu Haldusteenuste puistemehed välja lähevad, linn määranud ei ole.

Kui palju linn libedaga võitlusele teehoolduse raha kulutab, ei saa Kanniste sõnade järgi välja tuua.

“Eraldi summat selleks eelarves toodud ei ole,” väitis ta. “Kõnniteede libedusetõrje moodustab ühe osa kogu teehoolduse rahast ja teehoolduse raha on eelarves ligikaudu 740 000 eurot,” ütles Kanniste.

Linna korrakaitseteenistuse juhataja Reet Salmu soovitas inimestel libeda vastu oma hoovi ja maja ette visata graanuleid. Tuha puistamine kõnniteedele on Pärnu heakorraeeskirja järgi keelatud.

“Ka looduslikku liiva võib riiklike tee seisundinõuete järgi kasutada ainult tee omaniku loal,” lisas Salmu. “Meie ametnikud ei ole selle kasutamist otseselt keelanud, kuigi linna seisukohalt pole liiv hea, sest siis on kevadel palju tolmu.”

Kas, kui hoolsalt ja millega pärnakad liikumisteid üle puistavad, kontrollivad korrakaitseteenistuse ametnikud vastavalt võimalustele, kuid libeda ajal hinnatakse teede seisukorda Salmu kinnitusel tavalisemast kriitilisema pilguga.

Kuigi Pärnu heakorraeeskirja järgi on linnal õigus hooldamata kõnnitee eest määrata kuni 400 eurot trahvi, pole korrakaitseteenistuse ametnikud sel talvel tänu inimeste kiirele tegutsemisele pidanud kedagi trahviga karistama, nad on piirdunud suuliste hoiatustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles