Siberi orjaturul olid eestlased heaks kaubaks

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Limm mäletab, et algelise Komsomoletsi fotoaparaadi saatis talle Siberisse pakiga onu – see oli läbiotsimise pärast keeratud pekikäntsaka sisse.
Ivo Limm mäletab, et algelise Komsomoletsi fotoaparaadi saatis talle Siberisse pakiga onu – see oli läbiotsimise pärast keeratud pekikäntsaka sisse. Foto: Urmas Luik

Audrus oma kodumajas pensionipõlve pidav Ivo Limm (81) on põline Pärnumaa mees, kes pere ja sõprade ringis sageli vanu lugusid vestab ja laulugi üles võtab.

Tema mälupiltides on värvi ja lahedat huumorit ning lahkesti nõustub ta rändama ajas tagasi, et meenutada märtsiküüditamist ja orjatööd Siberis, lubades kasutada kirjatüki juures ühtlasi Siberis Komsomoletsi aparaadiga omatehtud fotosid ja kirjapandud mälestuskatkeid nooruki silme läbi nähtuna.

“Meie klassist küüditati neli õpilast. Mul oli kahju, et kool jäi pooleli,” tõdeb mees. Unistused kooliõpetaja ja arhitekti ametist jäid sinnapaika, üleöö tuli hakata perekonna toitjaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles