Hammas võib murduda isegi pehmet toitu süües

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hammaste mulaaž.
Hammaste mulaaž. Foto: Toomas Huik / Postimees

Paljudel meist on hammastes mikromõrad, mille tagajärjel võib hammas ajapikku pooleks murduda isegi saia süües.

Tartu ülikooli stomatoloogiakliiniku juhataja professor Mare Saagi sõnade järgi esineb enamikul patsientidest hambavaaba ehk emaili mõrasid, mis tavavalguse käes silma ei paista, aga hambaarstitoolis hea valgusega näeb neid hulgi.

Hammas võib küll tunduda kõva kui kivi, sest pealmine emailikiht sisaldab 98 protsendi ulatuses mineraale, kuid selle all olev hambaluu ehk dentiin on oluliselt elastsem. Kui hammast koormata, siis allub see minimaalsele elastsele deformatsioonile ja see võib olla põhjus, miks mõrad tekivad. Hambakroonil olev mõra võib levida hambajuurele ja nii võib hammas pooleks minna pikuti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles