Muuseumis näidatakse holokausti mälestusnädalal filme

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isidor Levin Eesti juudi kogukonna keskuses mälestusgalerii avamisel.
Isidor Levin Eesti juudi kogukonna keskuses mälestusgalerii avamisel. Foto: Toomas Huik / Postimees

Holokausti mälestusnädala puhul on võimalik reedest pühapäeva õhtuni vaadata Pärnu muuseumi kolmanda korruse näitusesaali juurde kuuluvas kinosaalis kolme filmi. Filmid linastuvad näituse “Kirjad Salale: noore naise elu natsi vangilaagrites” lisaprogrammina ja on vaadatavad kogu päeva vältel.

Film “Otsides Kalmanit” on ühe holokaustist muserdatud juudi perekonna lugu. Kunstnike perekond jutustab oma loomingu kaudu, kuidas nad püüdsid tabada sõja ajal väikese poisina getost kaduma läinud Kalmani elu ja olemust. Laurie Weismani ja Roz Jacobsi film võitis Louisville'i rahvusvahelisel filmifestivalil 2011. aastal Kuldkotka auhinna parima dokumentaalfilmi kategoorias ning CINE žüriipreemia 2012. aastal.

Anna Gavronski “Parimad sõbrad igavesti” jutustab Eesti juudi vanaprouadest, kelle sõpruse lahutab nüüd vaid lahkumine siitilmast.

Samuti linastub Anna Gavronski intervjuu Isidor Leviniga. Isidor Levin on teadaolevalt viimane elusolev juut, kes elas üle teise maailmasõja aastad Eestis. Kui suur sõda vallandus ja rinne 1941. aastal Eestile lähenes, ei pagenud Levin natsiinvasiooni eest sügavamale Nõukogude Liitu, nagu tegid teised 2500 Eesti juuti. Ta otsustas jääda. Peale Levini otsustas sõja ajal Eestisse jääda umbes tuhat juuti. Neist enamik leidis otsa koonduslaagrites, nad küüditati või hukati. „Pealtnägijale“ antud intervjuus kõneleb Levin oma erakordsetest seiklustest ja saatusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles