Peeter Järvelaid: Advokaadid poliitilises kultuuris

Peeter Järvelaid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Leesment.
Jaan Leesment. Foto: PP

Eesti omariikluse sünni sajanda aastapäeva eel on kätte jõudnud aeg, kus ümmargusi sünnipäevi hakkavad tähistama meie institutsioonid. 14. juunil 2014 peab oma 95. aastapäeva Eesti advokatuur.

Sel päeval mõtlevad Eesti advokaadid oma eelkäijatele, kes 14. juunil 1919. aastal kogunesid Tallinnas kohtukoja ruumes esimesele vandeadvokaatide üldkoosolekule ja kus valiti vannutatud advokaatide nõukogu, mille esimene esimees oli Jaan Teemant, tema abi Martin Hirsch ja liikmed Tõnis Jürine, Voldemar Oldekop, Karl Parts ning Jaan Leesment (1870–1941), Pärnu esimene eestlasest vandeadvokaat ja esimene eestlasest Pärnu linnapea.

Seega võiks tekkida Pärnu advokaatidel ja juristidel ilus tava, et Eesti advokatuuri aastapäeva meenutataks Jaan Leesmendi maja juures ja küünalde süütamisega Pärnus Alevi kalmistul Leesmendi perekonna hauaplatsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles