Teemapark täieneb uute leiutistega

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pillimasinatest on järg jõudnud pasunamasinani, mille ehitamisel kasutab Heini Soobik vana tuubat.
Pillimasinatest on järg jõudnud pasunamasinani, mille ehitamisel kasutab Heini Soobik vana tuubat. Foto: Mailiis Ollino

“Visuaalne mõte on Heiki Ernitsalt, tehnilised lahendused nuputan mina,” rääkis Pärnus pillimeistrina tuntud Heini Soobik, kes oma pillikojas valmistab uusi Lottemaa teemapargi atraktsioone.

Talvel ehitas Soobik sell Markus Belõiga Tallinna Mustamäele Lotte kohvikusse toreda värvilise Lotte maja ning konstrueeris sinna vahva palliraja. Samasuguse, aga palju suurema teevad mehed Lottemaa tarvis.

Äsja sai valmis Ernitsa jooniste põhjal valmistatud Giovanni köök, mida Lottemaale üles seadma hakatakse. Rebane Giovanni on innukas leiutaja, kes kasutab oma leiutistes köögis leiduvaid esemeid.

Puidutöökojas ootavad oma järge pasunamasin, doktor Ave kasvuhoone, luttide äraandmise masin, jänes Adalberti töönurk ja sigade lennumasin.

Soobiku suu kisub muigele jooniseid näidates. Peab ikka olema nutti, et selliste asjade peale üldse tulla.

Doktor Ave on jänes, kellele meeldib igasuguseid haigusi ravida. Tema kasvuhoone aga on seest külm, seal on lumi ja jää ja ripuvad jääpurikad.

Luttide äraandmise masin töötleb lutte. Pistad luti agregaati ja oledki sellest ilma. Kui mudilasel hakkab oma luti pärast ikkagi hale, on masina sees selleks puhuks viimase võimaluse luuk, kust oma luti veel kätte saab.

Jänes Adalbert on Alberti isa, kes tahab saada kõige kuulsamaks leiutajaks. See teeks temast otsekohe kõige tähtsama jänese Leiutajatekülas. Adalberti töönurgas leidub palju naljakaid tööriistu, näiteks kahe peaga haamer ja nelja pliitsiga sirkel.

Sigade lennumasin kujutab endast jalgratast, mille peale saab istuda ja vändates tekib lendamise tunne: õhkpadi hakkab paisuma, kuni suure pahinaga korraga kokku kukub.

Pillimeister nendib, et suuremad koolikannelde tellimused on praegu tulnud kõrvale panna, sest juuniks peavad kõik Lottemaa atraktsioonid valmis olema.

Leiutajateküla veidra masinapargi ehitamine meeldib Soobikule. “Ju ma ei ole suureks kasvanud, kuigi minu eakaaslased vaevlevad juba keskeakriisis,” naljatleb ta.

Soobikut kurvastab pisut, et lapsed masinaid nii palju lõhuvad, neid tuleb kohe pärast suve remontima või ümber ehitama hakata. Trummi- ja akordionimasin ongi parajasti remondis.

Samal ajal mäletab meistrimees hästi enda lapsepõlve. Temagi lõhkus kõik mänguasjad ära ja pidas põnevaimaks paigaks koduküla prügimägesid – need olid kohalike jõnglaste mängumaad, kust võis leida palju huvitavamaid vidinaid kui mänguasjapoest. Poisikesed oskasid seda priiust nautida ega kasutanud kurjalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles