Kunstnik vihjab ideaalmaailmale

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leho Rubis avab Pärnu linnagaleriis isikunäituse.
Leho Rubis avab Pärnu linnagaleriis isikunäituse. Foto: Erakogu

Pärnu linnagaleriis kunstnike majas avatakse reedel kell 18 Leho Rubise isikunäitus "Pairidaeza 2.0 tagasi".

Kunstnik ja muusik Rubis kulgeb Tartu ülikooli maaliosakonna lõpetamise järel (2001) nii Euroopa kui Aasia visuaalkultuuri mõjuväljas. Kunstniku viimaste aastate olulisemad näitused on toimunud oriendi keskustes nagu Kairo, Delhi ja Guwahati.

Vana-Pärsia sõnaga "pairidaeza", mis tähendab piiratud aeda, vihjab kunstnik mitmetähenduslikule ideaalmaailmale, mille aeg ja koht on nihutatud traditsioonilisest teispoolsuse tõlgendusest siia.

Pärsia luulest laenatud mõistepaar "poeet ja kaunitar" on aluseks kahele maaligrupile. Rubise maalitud teadvusseisundeid esindavad figuurid väljendavad intensiivset janu, et vabaneda inimesele olemuslikust poolikust tundest. Igatsust väljendamatu järele kannab teinegi kujundite grupp, mis seostub ekstaasiga: muusikainstrumendi, veinianuma ja muude objektidega.

Pildikeelt täiendavad katked 13. sajandil elanud Pärsia/Türgi poeedi Rumi luuletustest. Figuure ühendab Kesk-Aasia arhitektuurist mõjutatud arabesk.

Näituse avamisel toimub improvisatsiooniline kontsert ambient-muusiku Kaido Kirikmäe (live-elektroonika) ja  Leho Rubise (bambusflööt) esituses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles