Ilmatargad ennustavad mõõdukalt sooja augustit

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Pärnumaa ilmavaatleja Svea Randmaa ei mäletagi varasematest aastatest nii eripalgeliste ja kiiresti muutuvate ilmadega suve kui tänavune. Teine ilmatark Ilmar Tiismaa hoiatab supelsaksu, et tõeliselt palavaid suveilmu enam ei tule, küll võivad põllumehed rõõmustada hea kartuli- ja viljasaagi ning aiapidajad vaarika- ja sõstrarohkuse üle.

Foto: PP

Kui varasematel aastatel võis teha vahet Põhja-, Lõuna-, Lääne- ja Ida-Eesti ilmaoludel, on tänavu ilmakaart hoopis teistsugune. “Täiesti laiguline nagu lapitekk,” kirjeldas Randmaa (pildil). “Seni on kogu aeg olnud sajune, aga maailma ilmakaarte vaadates näen, et läheb kuivemaks. Suvitajatele ja eeskätt põllumeestele lohutuseks võin öelda, et augustis on meil lootust ilusamaks ja kuivemaks perioodiks. Juba juuli lõpus on tulemas kõrgrõhkkond, mis augusti alguseks toob kaasa kuivemad ja palavamad ilmad. Aga ilmakaart muutub tänavu väga kiiresti.”

Põllumehi lohutab ka Pärnumaa üks tuntumaid ilma- ja loodusvaatlejaid Ilmar Tiismaa. “Poole juuli prognoositud sademete hulk ongi juba alla sadanud, see on põllumehe jaoks väga hea, kartul kasvab nii et mühiseb,” rääkis ta. “Selle keskmise õhutemperatuuri ja sademete hulgaga on aedades kõik väga lopsakaks läinud.”

Ka Tiismaa ütlust mööda on Eestimaa suvi tänavu väga muutlik. “Ühel päeval on 23–25 kraadi, kohe järgmisel alla 20 kraadi päevasooja,” imestas ta.

Foto: PP

Erinevalt randades puhkajatest peaksid aednikud Tiismaa (pildil) arvates tänavuste suveilmadega rahul olema. “Maasikasaak oli keskmine, vaarikaid tuleb üle ootuste palju. Ka sõstraid, eriti mustsõstraid, aga ka punaseid ja valgeid sõstraid on tänavu keskmisest rohkem ning metsamarjade vähesuse üle ei saa samuti kurta,” rääkis ta.

Õunasaak tuleb Tiismaa sõnul tänavu küll mullusest väiksem, kuid see on väga konkreetses õunasordis kinni. “Vaatan, et “Karksi renett”, “Antonovka” ja isegi “Valge klaarõun” annavad tänavu korraliku õunasaagi, aga näiteks “Krügeri tuviõunal” ja “Sidrunkollasel taliõunal” on vaid mõni üksik ubin otsas,” seletas ta.

Augustikuu tuleb Eestis kuivapoolne ja soe, lubas tuntud ilmaennustaja Kuuse-taat ehk Elmar Kuus ERRile. “Kui kevad oli kuivapoolne ja juuli vihmane, siis august tuleb soojapoolne. Üksikud vihmahood ikka rabistavad, isegi torme tuleb, tormid käivadki üle Eesti tavaliselt augustis,” ennustas ta.

Samas lubas Kuuse-taat otse-eetris, et august tuleb üldselt rahulik ning ilmad on veel ilusad ja soojad. Ta andis lootust, et tänavused ilusamad suvepäevad on ees.”August võib olla isegi kõige soojem suvekuu,” lubas ta.

Tiismaa nii optimistlik ei olnud. “Arvan, et tänavune august tuleb selline mõnus vanainimestele meelepärane suvekuu: parajalt soe, ilma pikkade kuumalaineteta. Kardan, et tuuled puhuvad augustis pigem edela-lõunakaarest, mis väga palavaid ilmu meile kaasa ei too,” arvas ta.

“Pikaajalised ilmaprognoosid on mul küll vahel rappa läinud,” tunnistas Kuuse-taat. “Aga julgen ennustada, et jõulud tulevad seekord valged, talv tuleb lume ja külmaga ning saabub tänavu varakult. Sooja sügist ei ennustanud ta samuti. “Sügis tuleb külm ja vihmane, vihm läheb üle lumesajuks. Loodus armastab tasakaalu. Meil oli kevad ju võrdlemisi kuiv, ega vihm taeva jää,” põhjendas ta.

Tiismaa vaidles vastu: “Vaatlen palju linde. Arvan, et pääsukestel on tänavu juba teised pojad ja pääsukeste põhjal võib ennustada, et suvi tuleb tänavu pikk,” ütles ta. “Ilma- ja loodusvaatlejad on ju looduslapsed. Kui meil pool pikaajalisest ilmaprognoosist täppi läheb, on hea, kui aga 75 protsenti paika peab, on see väga hea tulemus.” Kuuse-taat oli kriitilisem. “Rahvapärimustel ja vanarahva ilmaennustustel pole tänapäeval enam alust. Tänapäeva ilmaennustus on hoopis midagi muud. Ilm teeb looduse, mitte loodus ei tee ilma. Kahjuks paljud praeguse aja ilmavaatlejad ei tunne looduse seaduspärasusi,” lausus ta.

Foto: PP

Teadlane kinnitab: suvekuumust enam ei tule

“Paistab nii, et juuli lõpuni jätkub normaalne eestimaine suvesoojus: pole oodata suurt kuumust ega väga jahedat. Lähipäevad on üsna sajused, aga hiljem muutub ilm kuivemaks,” ütles Tartu ülikooli füüsikainstituudi vanemteadur Marko Kaasik (pildil), kes koostab ilmaprognoosi internetipõhiste mudelarvutuste põhjal.

“Päris veatut rannailma juuli lõpuni ei paista, aga vihmasajud jäävad harvemaks ja päikest paistab rohkem.

Suurt kuumust ei paista, seega õlle ja karastusjookide superläbimüüki Pärnu kohvikupidajatele ennustada ei saa.”

Ka õhutemperatuuride osas ennustas Kaasik mõõdukust. “Keskmine päevasoe on mõõdukalt optimistlik, 20–25 kraadi päeval,” ütles ta.

“Augusti kohta kahjuks ei saa veel täpselt kuiva- ja vihmaperioode ennustada. Suve lõpupoole valitsevad Loode-Venemaal kõrgrõhualad ja madalrõhkkondade hoog põhjas raugeb veidi. Augustis ootame normilähedasi ilmu, mis teatavasti tähendab aasta sajuseimat kuud,” rääkis Kaasik.

Juuni oli Kaasiku sõnul umbes kraadi võrra soojem kui keskmiselt ja vastu ootusi umbes poolteist korda keskmisest sajusem.

“Ägedate vihmahoogude vahel jagub siiski keskmisest veidi enam päikesepaistet,” lohutas ta. Esialgu jätkub jahe ja vihmane suvi, kuid lõpupoole on Kaasiku ütlust mööda taas mõnevõrra püsivamat päikesepaistet oodata.

“Sügis tõotab tulla soojapoolne ja talve algus pehme. Lõuna-Euroopas on õhurõhk kõrgem kui tavaliselt. Üle Skandinaavia liiguvad madalrõhkkonnad Loode-Venemaale, tuues palju vihma ja suhteliselt jahedat ilma. Nii sajab meilgi tavalisest rohkem ja on mõnevõrra jahedam,” kirjeldas Kaasik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles