Tootjad palka tõstma ei tõtta

Kadrin Karner
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MS Balti Trafo juhataja Jaanus Lubergi sõnul ei saa Eestis valitsev tootlikkuse kasvu ja palgakasvu vastuolu kaua kesta.
MS Balti Trafo juhataja Jaanus Lubergi sõnul ei saa Eestis valitsev tootlikkuse kasvu ja palgakasvu vastuolu kaua kesta. Foto: Urmas Luik

Pärnumaa tootmisettevõtjad aastanumbri vahetudes palku tõstma ei torma, kuid kinnitavad, et maksaksid oma töötajatele meelsasti rohkem, kui palgatõusuga sama sammu käiks firmade tootlikkuse kasv.

Eesti Panga hinnangul peab juba mõnda aega majanduse üldist kasvutempot ületanud tööjõukulude kasvamise kiirus aeglustuma. Kui seni on kõrge tööhõive määr ja töötuse madal määr palgaläbirääkimistel toetanud just töötajate positsiooni ja aidanud kiireneda palgakasvul, siis 7,5 protsendini ehk kahe aasta tagusele tasemele kerkinud töötuse määr peaks palgasurvet vähendama.

Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik näeb, et tuleval aastal on hõivatuid vähem kui tänavu. “Tööealine rahvastik väheneb ja tööjõukulude kiire kasv sunnib tööprotsesside efektiivsust tõstma,” toonitas ta Eesti tööjõuturu seisu kommenteerides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles