Pärnult reklaamimaksu tagasi nõudnud ettevõtted kaotasid riigikohtus

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Postimees

Mitu ettevõtet nõudis Pärnu linnalt riigikohtu kaudu tagasi kümneid tuhandeid eurosid reklaamimaksu, väites, et selliste maksude määramine pole põhiseadusega kooskõlas. Riigikohus ei näinud põhiseaduse rikkumist selles, et reklaamimaksu määra kehtestab kohalik omavalitsus.

Riigikohtusse pöördusid Neste Eesti AS, Selver AS, JCDecaux Eesti OÜ ja Clear Channel Estonia OÜ, kelle esitatud kassatsioonkaebuse arutamise andis riigikohtu halduskolleegium eelmisel aasta sügisel üle riigikohtu üldkogule. Kaebajad vaidlustasid Pärnu linnavalitsuse kehtestatud kohustuse tasuda reklaamimaksu, kuna leidsid, et põhiseadusest tulenevalt peaks reklaamimaksu määr olema sätestatud seaduses, mitte kohaliku omavalitsuse määruses.

Riigikohtu üldkogu jättis kassatsioonkaebuse rahuldamata.

Üldkogu märkis, et põhiseadus lubab riiklikke ja kohalikke makse erinevalt reguleerida. Põhiseaduse järgi peab kohalik maks olema seaduses ette nähtud, samuti peab seaduses olema määratletud kohaliku maksu objekt, maksumaksja ja maksu saaja. Erinevalt riiklikust maksust ei nõua aga põhiseadus, et iga kohaliku maksu ülemmäär sätestataks seaduses.

Samas küsimuses, linnavalitsuse määratud reklaamimaksukohustuse vaidlustamiseks, on riigikohtusse pöördunud veel Ramirent Baltic AS, Kaubamaja AS, Northern European Outdoor Media OÜ, Prisma Peremarket AS ja Rimi Eesti Food AS, kelle kaebuse menetlemine oli peatatud kuni Pärnu linnavalitsuse vastu esitatud kaebuse lahendamiseni. Nende kassatsioonkaebuste menetlusse võtmist pole riigikohtu halduskolleegium veel otsustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles