Kersti Kaljulaid: Eesti keel ei ole praegu veel suur digikeel

Kersti Kaljulaid
, Eesti Vabariigi president
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kaljulaid
Kersti Kaljulaid Foto: PP

Mul on väga hea meel rääkida eesti keelest 21. sajandil, rändesajandil. Väiksem osa inimestest teeb seda füüsilisel moel, aga kõik rändavad internetis.

Füüsilisest rändest tuleneb vajadus hoida eesti keelt teisiti, kui oleme seda teinud varem. Minejatele tuleb osata eesti keel kaasa panna. Suurtega on lihtne: ajakirjandus, raadiosaated ja televisiooni omasaated on kättesaadavad kõikidele ja kõikjal. Väikeste minejate saatus sõltub palju sellest, kas eesti keel jääb nende ema ja isa keeleks.

Kas isad-emad räägivad oma lastega eesti keelt? Kas seejuures kasutatakse parimat lapseea keeletaju võimendajat, õhtust ettelugemist, just nimelt eesti keeles? Kas ettelugemiselt minnakse iselugemisele üle meie emakeeles? Lapsele on see väike hüpe, aga eesti keele emakeelena säilimisele suur samm, kui parafraseerida Lottet, väliseesti laste viimase aja parimat keelesaadikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles