Riik loob Pärnumaal uue looduskaitseala

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuel looduskaitsealal kaitstakse eriti ohustatud liike, kelle hulka kuulub ka merikotkas.
Uuel looduskaitsealal kaitstakse eriti ohustatud liike, kelle hulka kuulub ka merikotkas. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Homme valitsuse ette jõudva eelnõuga moodustatakse Pärnumaal olemasoleva kaitse- ja hoiuala põhjal Nätsi-Võlla looduskaitseala, millega muudetakse kaitstava ala seniseid piire ja tsoneeringut ning kehtestatakse uus kaitsekord.

Selle eesmärk on kaitsta ja taastada väärtuslikke soo- ja metsaökosüsteeme, niidukooslusi ning kaitsealuste liikide elupaiku ja kasvukohti. Näiteks kaitstakse eriti ohustatud liike – niidurüdi, kalju- ja merikotkast, väikepistrikku, kassikakku, tutkast, rohuneppi ja rabapüüd. Kavandatav ala kattub valdavas osas Nätsi-Võlla loodusala piiridega ning alale jääb osa Nätsi-Võlla linnualast.

Kogu ala on tsoneeritud kuude sihtkaitsevööndisse. Võrreldes kehtiva kaitsekorraga asendub Nätsi-Võlla hoiuala kaitsekord sihtkaitsevööndi režiimiga, mis toob alale kaasa olulisema majandustegevuse keelu. Kaitsealal on keelatud majandustegevus ja loodusvarade kasutamine, et tagada alal asuvate koosluste ja liikide elupaikade looduslikkus. Inimeste liikumist ja jahipidamist on piiratud Salusaarte sihtkaitsevööndis 15. veebruarist kuni 31. juulini. Liikumispiirang ei kehti järelevalve-ja päästetöödel, kaitseala valitsemisega seotud tegevusel ning kaitseala valitseja nõusolekul teostataval teadustegevusel. Vajaliku tegevusena lisatakse kaitse-eesmärgiks veerežiimi taastamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles