Noorte laulu- ja tantsupeo tuli sütib Kurgjal

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurgja talumuuseum.
Kurgja talumuuseum. Foto: Urmas Luik

XII noorte laulu- ja tantsupeoks valmistujad tähistavad 16. aprillil "Eesti Vabariik 100" programmi Eesti Televisiooni eetris kontserdiga “Teel laulu- ja tantsupeole”, mille järel südametuledest sütib noorte laulu- ja tantsupeo tuli Kurgjal.

Noortepeo korraldajad kutsuvad kõiki sel päeval süütama oma kodupaigas lõkkeid, küünlaid või tõrvikuid, et olla osa noortepeo tule süütamisest ja tähistada Eesti Vabariigi 100. aastapäeva peo algust. Tuled süüdatakse kell 19.

Noortepeo “Mina jään” juhid Heli Jürgenson ja Margus Toomla kutsuvad 16. aprillil kell 19 kõiki inimesi – kogukondi, peresid ja sõpruskondi süütama oma kodupaigas oma südametulest väiksemaid ja suuremaid lõkkeid, küünlaid või tõrvikuid.

“Kunagi varem ei ole noorte laulu- ja tantsupeo tuld nii suurelt süüdatud,” selgitas laulupeo peadirigent Heli Jürgenson. “Sündmuse teeb veel erilisemaks see, et tule süütamisega, mida loodetavasti paljud eestimaalased oma kodupaigaski teevad, saab alguse ajalooline "Eesti Vabariik 100" programm.”

16. aprillil möödub 100 aastat Eesti- ja Liivimaa ühendamisest. XII noorte laulu- ja tantsupeoni jääb siis aga juba alla 100 päeva.

“Me loodame väga, et 16. aprillil süüdatud tulesid kanname kõik oma südames kuni juuni lõpus ja juuli alguses toimuva noortepeoni," rääkisJürgenson. “Kui üldlaulu- ja tantuspidude puhul mäletame suurejoonelisi tuleteekondi Tartust Tallinna, siis noortepidude eel tuleteekonna traditsiooni ei ole, sest noortepeod saidki 1962. aastal alguse Tallinnast.”

Oma tulesüütamise paluvad korraldajad jäädvustada foto või videona sotsiaalmeediasse ja lisada teemaviide #minajään. Parimad fotod jõuavad õhtul teleekraanile, mil kontserdist ja laulu- ja tantsupeo tulesüütamisest teeb otseülekande ETV.

XII noorte laulu- ja tantsupeo keskmes on noore põlvkonna side oma maa, kultuuri ja vanema põlvkonnaga, mis koonduvad mõiste “juured” alla. Noortepeol osaleja on vabas Eestis sündinud põlvkond, kellele maailm on lahti, kuid kelle juured jäävad ikka hoidma sidet selle maaga.

XII noorte laulu- ja tantsupidu “Mina jään” toimub Tallinna lauluväljakul ja Kalevi staadionil 30. juunist 2. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles