Savinõudel õitsevad lilled ja lendavad liblikad

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Rullisin savilehe laiali ja lõike järgi lõikasin tassi detailid välja,” näitab Maarja Jalasto oma Kilingi-Nõmme kodus alustatud tööd.
“Rullisin savilehe laiali ja lõike järgi lõikasin tassi detailid välja,” näitab Maarja Jalasto oma Kilingi-Nõmme kodus alustatud tööd. Foto: Urmas Luik

Hirmõhukeseks rullitud savileht keerdub noore naise käte vahel servipidi kokku. Sellest valkjashallist plaadist vormub tass, töölaual välja lõigatud põhi alla, sang külge, lilled ja liblikad kaunistuseks peale.

Tulevase kutsetunnistusega keraamiku Maarja Jalasto lemmiktegevus ongi tasse valmistada, sest neil on otstarve. Nii nagu taldrikutel, vaagnatel, võitoosidel, koorekannudel, tordialustel, milles väljendub tegija kirg savi kui plastilise materjali vastu.

“Lapsepõlvekodus oli meil kasutusel Lätist toodud pruun keraamiline serviis ja sellepärast ma küll ei arvanud, et savinõud on kuidagi lahedad,” ütleb Harjumaalt pärit Maarja, kes sai enda sõnutsi savipisiku Taanis õppides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles