Politsei lasi hullunud pussitajal kuid hulkuda

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõrvatöö leidis aset Pärnu südalinnas Rüütli tänava ääres asuvas kaupluses.
Mõrvatöö leidis aset Pärnu südalinnas Rüütli tänava ääres asuvas kaupluses. Foto: Urmas Luik

Läinud reedel Pärnus kaupluses Glamour oma endise abikaasa surnuks pussitanud Andrei ründas möödunud aasta kevadel oma venda ja oleks pidanud viibima psühhiaatriakliinikus, selle asemel et, nuga põues, tänavatel jõlkuda.

Pärnu maakohtu määrus Andrei psühhiaatrilisele sundravile saatmise kohta jõustus juba novembri lõpus. Ent politseil ei õnnestunud nelja kuu jooksul agressiivset, oma ohtlikkust ühiskonnale üsna veenvalt demonstreerinud vaimuhaiget kätte saada ega isoleerida.

Istus aastaid psühhiaatriahaiglas

Korra on Andrei juba Jämejala psühhiaatriahaiglas ravil olnud. Sinna suleti 2004. aastal oma toonase abikaasa, reedel tapetud Rita jõhkralt läbi peksnud Andrei 2005. aasta mais.

Arstide järelevalve all oli Andrei kuni 2007. aasta maikuuni, mil arstlik komisjon ta tervenenuks tunnistas ning mees Tartu maakohtu otsusega viimaks vabadusse lasti. Mehe sugulased Ivan ja Jelena olid taotlenud sundravi lõpetamist juba 2006. aastal ning 2007. aasta jaanuaris.

Pärnu psühhiaatriakliiniku juhataja Ants Puusilla selgitusel on inimesel pärast tervenemist üldjuhul vaba valik, kas ta käib edaspidi arstlikus kontrollis või ei.

“Mingitel juhtudel on küll niimoodi, et kui inimesel on mingid ohtlikud tendentsid olnud, siis kohustatakse teda arsti juures käima,” lisas ta. Kas Andreile selline kohustus pandi, Puusild ei tea.

Küll märkis Puusild, et kui Andrei pärast vennale kallale tungimist uuesti sundravile määrati, on väga tõenäoline, et talle tehti uuesti psühhiaatriline ekspertiis, milleta pole põhjust sundravi määrata.

See tähendab, et Andrei oli juba ametivõimude kontrolli all. Ent mingil põhjusel lasti tal minema jalutada.

“Kui tal oli jõustuv kohtumäärus sundravi kohta, siis miks ei täidetud kohtumäärust?” on Puusilla hinnangul praegu kõige olulisem küsimus. “See tegematajätmine põhjustas ju uue teo,” ütles ta välja valusa tõe.

Ei lubatud elukohast lahkuda

Politsei ja piirivalveameti pressiesindaja Kristi Kaisi selgitusel alustati Andrei suhtes kriminaalmenetlus pärast seda, kui ta vennale kallale tungis. “Kuna Andrei sai samuti kehavigastusi, viibis ta mõnda aega haiglaravil ning peale ravi saamist esitati talle antud juhtumis kahtlustus ja kohaldati tema suhtes tõkendit elukohast lahkumise keeld,” rääkis Kais.

Oktoobri lõpus aga otsustas kohus kriminaalmenetluse lõpetada ning määras Andreile psühhiaatrilise sundravi. Paraku ei õnnestunud meest tema teadaolevast elukohast kohtuotsuse täideviimiseks tabada.

“Selle, miks meest ei tabatud varem ja teda sundravile ei õnnestunud toimetada, selgitab sisekontrollibüroo välja uurimise käigus,” sõnas Kais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles