Džässiduo annab Pärnus meeleoluka kontserdi

Merilin Cherry
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teatrikohvikus saab nautida džässiduo kontserti.
Teatrikohvikus saab nautida džässiduo kontserti. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kui laval saavad kokku kaks loomingulist muusikut, on Endla Jazzklubi eestvedaja Ülle Otsa sõnutsi oodata põnevust, üllatusi ja palju improvisatsiooni. Džässiduo Helin-Mari Arder (vokaal) ja Andy Fite (kitarr) annavad reedel Teatrikohvikus tasuta meeleoluka kontserdi.

Arder ja Fite on koos sünergiat loonud juba kümmekond aastat ja mitmel korral oma esinemistega Eesti kontserdilavadele jõudnud. Viimati said nad sooja vastuvõtu osaliseks veebruarikuisel Talvejazzil, seejärel aprillikuises Stockholmis. "Muusikahuvilised on leidnud, et kaks eri karakteriga muusikut täiendavad laval teineteist suurepäraselt," ütles Ots.

Fite, kes peale kitarristiameti laulab ja kirjutab muusikat, on naljatades iseloomustanud duo koostööd väljendiga "kaunitar ja koletis". "Tegelikult sisaldab duo repertuaar kõike, mis inimlik ja tuttav: tunnetest ja romantikast teravamate nootideni. Kõike seda sageli läbi mõnusa huumoriprisma," tutvustas Ots.

Duo alustas koosmusitseerimist tuntud džässlauludega, kuid viimasel ajal esitatakse üha enam Fite`i originaalloomingut, mis jätkab džässlaulude traditsiooni. Koostöös sünnivad Fite`i varem kirjutatud lauludele värsked tõlgendused, nende kõrval on viimaste laulude hulgas mõni Arderiga koos kirjutatud laulgi. Peale svingimuusika kõlavad duo esituses bossanoova- ja sambarütmis, kavas on ka ballaadid.

Arder ja Fite on üles astunud Talvejazzil, mailaulu festivalil Tartus, Mariehamni džässifestivalil, Visby autorilaulu festivalil ning Stockholmi väikestel lavadel. Duolt on ilmunud kaks plaati ("I`m Starting to Like You" ja "Really Just Friends") ning salvestamist ootavad juba järgmised muusikalised ideed. Kontserte suvises Eestis ootavad muusikud põnevusega, et jagada oma improvisatsioonirikast ja humoorikat muusikat toreda publikuga.

Helin-Mai Arder (Andmed: Ülle Ots)

Helin-Mari Arder on üks Eesti aktiivsemaid ja loomingulisemaid lauljatare. Ta esitab võluvalt prantsuse šansoone, Brasiilia bossanoovasid, vaimulikke rahvalaule, džässiklassikat, Eesti heliloomingut ja oma muusikat. Arder oskab esile tuua just esitatavale stiilile omased nüansid, jäädes alati iseendaks – unistavaks romantikuks. Temalt on ilmnud kümmekond sooloplaati, mille hulgast leiab eri autorite muusikale või tekstidele pühendatud kogumikke:

"Päike ikkapaistma jääb" Kustas Kikerpuu lauludega, "Kuulates Legrand`i" kuulsa Prantsuse autori loominguga, "Ununenud unistused" Ott Arderi tekstidele loodud lauludega ning "Öö valgus" Eeva Pargi tekstidele kirjutatud originaalloominguga. Armastatuimaks Arderi lauluks võib pidada lugu "Väike päike", mis ilmus tema debüütplaadil aastal 2003.

Andy Fite (Andmed: Ülle Ots)

Andy Fite’i kaasakiskuvas loomingus põimuvad hääle- ja kitarriimprovisatsioonid. Muusiku eeskujude loend on pikk ja kirev, ulatudes Louis Armstrongist ja Nat King Cole`ist Charlie Parkeri ja Frederick Chopinini. Mitmekülgsus avaldub Fite’i lauluvalikus ja improvisatsioonides. 1994. aastast elab ta Rootsis, teeb koostööd sealsete muusikutega, õpetab džässlaulu, peab loenguid Rootsi ja Soome ülikoolides. Aeg-ajalt annab kontserte ja meistriklasse oma sünnimaal USAski.

Fite on kirjutanud üle 500 laulu. Tema 31 albumit on saadaval iTunesis. Laule leiab Spotifystki. Humoorika ja sõbraliku Fite’i muusika on tulvil üllatusi.

Arderi ja Fite’i album "I’m Starting to Like You", mille nad salvestasid Stockholmis, valmis 2008. aastal ja see sisaldab nii džässiklassikat kui ka Fite’i kirjutatut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles