Pärnu suvi täitub muusikaga

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Homsest on linnarahval igal kolmapäeval põhjust seada sammud ranna kõlakotta nautima muusikat Mulgi akordionidest mustlasdžässini. Järgmise nädala neljapäevast saab pea igal neljapäeval lasta helimaailmal Pärnu raehoovis kõrvu paitada.

Kõlakojas kostab suvemuusika 9. augustini. Kuulamisväärset leiab nii džässi-, svingi- kui ka bossanoovaaustaja. Kuid kontsertsarja raames kõlab pärimusmuusika ja ei puudu valsid ning bolerodki.

Sarja esimene kontsert toob kõlakoja lavale multiinstrumentalistide kvinteti Café Mañana, mis esitab värvikaid palu mitmes stiilis ja keeles, kasutades eri instrumente suupillist kontrabassini. 

Järgnevatel kolmapäevadel avaneb muusikahuvilisel võimalus kuulata Mulgimaa pealinna akordioniste, Jaanika Ventseli triot, Estonian Dixieland Bandi, Prantsusmaal möödunud sajandi esimesel poolel kirjutatud mustlasdžässi, balalaikamängu ning nautida Eurovisiooni Eesti eelvoorudest tuttavat Katrin "Kate" Mandelit ja Jääääre muusikut Tõnu "Tõun" Timmi, kes saadab Kate’i lugusid kitarril ja laulab omi.

Pärnu suvemuusika kontsertide ajalugu ulatub 1920ndatesse. Vahepeal unustusse vajunud sarja taaskäivitas Pärnu kontserdibüroo linna kultuuriosakonna ettepanekul. Linnarahva ja suvitajate hulgas populaarseks saanud tasuta kontserdisari teenis 2012. aastal kontserdibüroole Pärnu linna muusika aastapreemia tiitli.

Raepromenaad sai alguse aastal 2001. Ilusa ilmaga korraldatakse kontserdid raehoovis, vihma korral raekoja saalis. "Eestlasi võlub tuntus," tõdes raepromenaadi projektijuht Elo Kesküla ja meenutab, kuidas ühel aastal tõi täismaja kava "Helisev muusika".

Sel aastal tulevad tuntumatest nimedest kohale Raivo Tafenau ansambel ja Liisi Koikson. Publiku ette tuuakse Eesti ja maailma filmimuusika paremik. "Kindlasti saab kuulda Charlie Chaplini lugu "Smile" filmist "Modern Times". See oli väidetavalt Michael Jacksoni lemmiklugu," rääkis Kesküla. Mängida on lubatud ka Eesti kultusfilmi "Siin me oleme" muusikat. Kesküla sõnul saab olema tegu rahvusvahelise kavaga, mis kõnetab nii eestlaseid kui turiste. Publikupuudust ei pea tema sõnul kannatama ka kava "Mõeldes Tormisele" kui kohale tulevad Kadri Voorand ja jällegi Liis Koikson. "See kõnetab paljusid, eriti kuna Tormis hiljuti meie hulgast lahkus. See võiks olla kummardus tema muusikale," leiab Kesküla.

Alati on Raepromenaadil kõlanud ka klassikalise muusika pärle. Sellel aastal kuuleb Heli Ernitsat inglissarvel ja Kirill Ogorodnikovi klassikalisel kitarril. Kokku moodustavad kaks muusikut Duo Telluuri.

Raepromenaad on igal aastal teinud koostööd kahe Pärnu festivaliga. Selgi aastal tehakse koostööd festivaliga SaxFest. Esinema tuleb kvartett SaxEst ja väga tunnustatud sopranisolist Kädy Plaas. Nende esituses kõlab vanamuusika kaasaegses võtmes. 

Kokku on Raepromenaadil sel korral viis kontserti. Raepromenaad teeb koostööd ka Suveuni pianistide kursusega. Selle raames toimub kontsert "Beethoveni ilmakaar".

Raepromenaadi jääb iseloomustama kammerlikkus. See aga ei tähenda, et kontsertsari ei püüaks lammutada piire. Kui varemalt oli Raepromenaad pigem klassikalise muusika suunaga, siis nüüd tahtsid korraldajad kutsuda kohale näiteks ka Meisterjaani, kellele seekord kuupäevad siiski ei sobinud.

Kontsertsarja korraldamise teeb Kesküla sõnul raskeks Eesti suve halb suusailm. "Tund aega enne kontserdi algust sa veel mõtled, et kus ma seda teen, kas nüüd hakkab sadama või ei hakka sadama. Oled saanud just kõik õue valmis panna, helitehnika on praktiliselt valmis, siis kolime ikka sisse," räägib korraldaja ja lisab, et muusika võib olla kui tahes hea, kui aga keset kontserti hakkab tibutama ning kuulajatel hakkab külm ja halb, siis ei ole midagi teha.

Kontsertsarjad Pärnus

Raepromenaad 6 juuli- 17 august (peaaegu igal neljapäeval) raekoja hoovis vihmase ilma korral raekoja saalis.

Suvemuusika 28 juuni-   9 august kolmapäeviti ranna kõlakojas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles