Metsamaa pindala suureneb nii Pärnumaal kui kogu riigis

Krismar Rosin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Laud kinnitas, et Pärnumaa metsa pindala suureneb. Ta peab metsade olukorda heaks. “Lähiaastatel pole tulekahjusid olnud,” lisas ta.
Aivar Laud kinnitas, et Pärnumaa metsa pindala suureneb. Ta peab metsade olukorda heaks. “Lähiaastatel pole tulekahjusid olnud,” lisas ta. Foto: Gertrud Alatare

Eelmisel nädalal Äripäevas ilmunud uudis, mille kohaselt Eesti metsade pindala justkui väheneks, enim just Pärnumaal, ei pea Pärnu metsaspetsialistide arvates paika. Samuti seadsid nad kahtluse alla Forest Watchi kui allika. Ekspertide andmetel on nii Eesti kui ka Pärnu metsamaa aastatega kasvanud.

Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) metsakorraldustalituse juhataja Veiko Eltermann pidas uudist populismiks. Ta ei pidanud Forest Watchi kui teabeallikat usaldusväärseks ja kinnitas, et sellist asja nagu metsa vähenemine ei eksisteeri. “Põleng või raie ei tähenda metsa vähenemist, vaid vana metsa asendamist uuega. Metsa vähendab näiteks teede ehitus,” kommenteeris ta.

RMK Edela regiooni juht Aivar Laud ütles, et Global Forest Watch analüüsib metsasust satelliidipiltide alusel ega arvesta seejuures, kas tegemist on metsa- või põllumaaga. Pärnumaa metsaülem Heiki Ärm hakkas küsimuse peale naerma, temagi ei pea Forest Watchi metoodikat usaldatavaks. “Kui vaadata meie statistikat, on Eesti metsad, sealhulgas Pärnumaa metsad, pindalalt suurenenud,” ütles ta. Ärmi teatel oli Pärnumaa 2013. aastal riigimetsade pindala ligikaudu 126 000 hektarit, tänavu 31. juulil jäi see 136 000 hektari kanti. Laud viitab keskkonnaagentuuri andmetele, mille järgi oli 2010. aastal Eesti metsa, sealhulgas erametsa pindala 2 212 000 hektarit, 2017. aastal 2 312 390 hektarit. 2010. aastal oli Eesti metsasuse protsent 50,6, tänavu 53,2.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles