Tänavust aktinäitust ühendab meri

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu kunstniku Vilmantas Marcinkevicius õlimaal ’’Uus mäng’’.
Leedu kunstniku Vilmantas Marcinkevicius õlimaal ’’Uus mäng’’. Foto: Repro

Pärnus uue kunsti muuseumis pühapäeval avatav 19. aktinäitus „Mees ja naine“ seob tänavuse väljapaneku mere teemaga.

Läti, Leedu, Venemaa, Taani, Rootsi, Soome, autonoomse Ahvenamaa ja Eesti kunstnike looming hoiab silma peal seostel, mis teevad meid, siinseid mehi ja naisi, sarnaseks Läänemere kõigil kallastel, tutvustas näituse korraldaja Mark Soosaar selle aasta väljapanekut.

„Iluideaalid kipuvad globaliseeruvas kommertsmaailmas ühtlustuma, ent igale survele tekib tavaliselt vastujõud. Nii ka ilustandardeid kujundavale turumaailmale. Läänemere kunstnike hulgast otsisime neid loojaid, kes rõhutavad iga inimese ja tema sisemaailma ainukordsust,“ lausus Soosaar.

Leedu kunstniku Vilmantas Marcinkeviciuse suuremõõtmelised maalid Läänemere jõulistes suvevärvides ning Ahvenamaa kunstniku Kjell Ekströmi vesihallid akvarellid on kujutamislaadilt  teineteisest üsna kaugel, kuid nad räägivad ühest ja samast. Inimene on kui kala, kes otsib sügavamat vett. Või kui lind, kes lendab soojuse ja valguse poole.

Soome maalija Viggo Wallensköld imetleb mehi ja naisi, kes pole rahul emaihust kaasa saadud sootunnustega, ning taani kunstnik Michael Kvium hoiatab ihu kallal tehtud muutuste pärast.  

Läti fotograaf Janis Gleizdsi postuumne sõnum aga kõlab aastakümnete tagusest ajast julgustavalt - pole midagi ilusamat kui noor naine, uue elu kandja, pildistatud päikesesära meres!

Aktinäitus „Mees ja naine“ jääb uue kunsti muuseumis avatuks 3. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles