Pärnu plaanib reklaamimaksu tõsta

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu linnavolikogu ootab reklaamimaksu kehtestamise määruse eelnõu teist lugemist, kuid juba on selge, et maksu kavatsetakse kasvatada ja seni kehtivaid soodustusi vähendada.

“Määruse muutmisega reklaamimaksu vähenemist ette ei nähta,” kinnitas Pärnu linnakunstnik Janno Poopuu, lisades, et uus reklaamimaksu kord lihtsustab muuhulgas reklaamimajanduse mõisteid.

“Praegu kehtivas määruses on käsitletud mõisteid “mittestatsionaarne reklaam”, “reklaamloosung” ja “kampaaniareklaam,” selgitas Poopuu. “Kuna reklaamiseaduses ei jaotata reklaami alaliikidesse, teeme volikogule ettepaneku käsitada kõike edaspidi ühe mõistena – “välireklaam”, mis oleks ühtlaselt maksustatud.”

Välireklaami defineeritakse kui avalikus kohas olevat või avalikust kohast jälgitavat reklaami. Eraldi käsitletakse välireklaami haagistel.

Edaspidi tahetakse haagisele paigaldatud reklaamilt, mis asub väljaspool vanalinna piire, isegi kui reklaam asub eramaal, kaotada 50protsendine maksusoodustus ja senine maksumäär kahekordistada. Vanalinnas juhtub sama, ainult et reklaamimäär tõuseb kolm korda. Lahja alkoholi reklaamimaks haagistel linna piirides kerkib kuus korda.

Määrus piiritleb vanalinna alana, mis jääb Laia, Vanapargi, Kuninga, Lõuna, Sadama, Kalda tänava haardesse, nimetatud tänavad kaasa arvatud.

“Laiem eesmärk on alkoholireklaami piiramine linnapildis ning teise olulise punktina soovime siiski vanalinnas reklaamhaagiseid, mis on väga levinud, vähem näha,” selgitas Poopuu. Samal ajal annab 50protsendise soodustuse kaotamine erakinnistutel reklaamhaagiste puhul küllaldase rahalise võidu, et katta reklaamiraha alalaekumist.”

Poopuu edastas, et tänavu üheksa kuuga on reklaamhaagistelt laekunud ligikaudu 2500 eurot reklaamimaksu. 2013. aastaks on prognoositud, et reklaamilt laekub 110 000 eurot.

Reklaamimaksu kehtestamise määruse eelnõu menetletakse linnavolikogus edasi.

Arutlusel oleva määruse valguses jäävad maksust vabastatuks näiteks riigi ja omavalitsuste reklaamid, erakondade, valimisliitude ja üksikandidaatide reklaamid, samuti kultuuriasutuste, kultuuri- ja spordiürituste reklaamid. Aga ka heategevusreklaam, ehitustegevuse teave, reklaam bussiootekodades, kui see on paigaldatud linna omandis rajatistele linnavalitsusega sõlmitud lepingu alusel. Ja veel mitmel juhul ei küsi linnavõim reklaamiraha või teeb seda eraldi lepingute alusel, see on kirjas praegu veel kehtivas reklaamimaksu kehtestamise määruses.

Uus määrus peaks vastuvõtmise korral hakkama kehtima tulevast aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles