Külvikalender

, aianduse ja haljastuse spetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

3. novembril Kuu Vähis, lehttaimed.

5. novembril kell 21.40 Kuu Lõvis, vilitaimed.

8. novembril Kuu Neitsis, juurtaimed.

Üht-teist pakub hilissügiski

Veel on aega korjata viirpuumarju ja panna need sügavkülma. Viirpuumarjad (pildil) ravivad südant, naistehaigusi, toniseerivad, on vitamiini- ja mineraalainerikkad. Samuti saab endiselt korjata kibuvitsamarju. Pärast esimesi külmi on pihlakamarjad magusamad.

Vanad eestlased kasutasid pihlamarju nii teeks kui pudrulisandina, kuivatatuna seisavad need aastaid.

Menüüsse tasub praegu võtta värskeid mahlu. Kõrvitsa- ja melonimahl, õuna- ja viinamarja- ning värske kapsa mahl on head seedeprobleemide puhul.

Värsked mahlad puhastavad ja loputavad läbi neerud ja liigesed, puhastavad immuunsüsteeemi kahjulikest organismi kuhjunud ainetest, samal ajal toidavad meie keha vajalike looduslike mineraalainetega.

Veel saab teha rohelisi mahlu ja korjata talveks juurikaid, nagu võilill, takjas. Neid tasuks kuivatada ja säilitada.

Ka pungi võib praegu korjata. Kasepungad, männikasvud, kadaka- ja kuuseladvad sobivad tinktuuriks. Samuti tõrud ja kastanimunad. 100 grammi juuri ja pool liitrit viina on põhinorm, kui ravija pole teisiti määranud. Pendliga saab määrata individuaalse annuse.

Rohelistest lehtedest, nagu vereurmarohi, sidrunväändik, teeleht, kummel, raudrohi, tinktuuri tehes on taime ja viina vahekord sama nagu eelnimetatud tinktuuride puhul.

Tinktuuri võib teha marjadestki, nagu kukerpuu, viirpuu, kibuvits, kadakas, leeder, toomingas, sidrunväändik või tamme-, paakspuu-, toominga-, leedri- ja pajukoorest.

Viirushaiguste vastu aitavad hästi kadakamarjad, kandke taskus ja sööge viis kuni seitse marja hommikul ja õhtul, nii et maitse suhu jääb. Kadakamari puhastab aurat ja immuunsüsteemi, gripp ega nohu ei hirmuta teid siis.

Jooge oma maa marjade (pohl, jõhvikas, must sõstar, ebaküdoonia ja astelpaju) mahla ja teil pole ühtegi vitamiini tarvis apteegist osta.

Eestlasele sobib kõik see, mis on Eestis kasvatatud. Oma maa marjade ja köögiviljade energia toidab meie energiataset ja annab tervist parimal moel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles