Uus nädal tõotab tulla pigem sügisene kui talvine

, ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügis.
Sügis. Foto: Ants Liigus

Möödunud oktoobrist kokkuvõtet tehes võib öelda, et Lõpel oli kuu keskmisest veidi soojem, aga sademeid oli keskmisega võrreldes tunduvalt rohkem.

Käesolev aasta on olnud aprillist seniajani sademeterikas. Kõikide kuude sademed sel perioodil ületavad kuude keskmisi. See on nii Lõpel, kuid arvata võib, et paljudes teistes Eesti piirkondadeski.

Kuna põllud on sademete tõttu pehmed ega kanna kartulikoristusmasinaid, on paljudes maakondades, eelkõige Rapla- ja Harjumaal, pea pool kartulist võtmata.

Esimene lumi sadas sellel aastal 26. oktoobril ja võib öelda, et küllalt vara. Möödunud aastal tuli esimene lumi 9. detsembril. Tavaliselt sulab see ära. Vanarahvas arvas esimese lume tulekul, et nii mitu päeva, kui see maas püsib, nii mitu talve ees ootab.

Novembril on palju nimetusi, nagu talvekuu, mardi- ja kadrikuu, külma- ja tahmakuu, kosjakuu. Arvati, et kui mardipäeval külmetab, tuleb jõuluks sula. Veel öeldi, et kui hani mardipäeval jää peal astub, astub ta jõuluks sopa sisse.

Selle nädala lõpul on ilm soojenenud ja lumi enamikus kohtades sulanud.

Uus nädal tõotab tulla rohkem sügisene kui talvine. Esmaspäevast kolmapäevani võib sadada vihma või lörtsi. Nii öine kui päevane temperatuur on plusskraadides.

Nädala lõpul on oodata ilma jahenemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles