Endla toob lavale „Heinrich IV“

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes kord on mängu läbi näinud, ei saa end enam petta. Heinrich IVna astub üles Jaan Rekkor.
Kes kord on mängu läbi näinud, ei saa end enam petta. Heinrich IVna astub üles Jaan Rekkor. Foto: Indrek Aija

Täna esietendub Endla Küünis Itaalia näitekirjaniku Luigi Pirandello draama „Heinrich IV“.

Nobeli kirjanduspreemia laureaati Luigi Pirandellot paelub seegi kord tegelaste identiteedi teema ja reaalsuse ning illusioonide vaheline konflikt.

Kõrgklassi kuuluv mees kukub karnevalipidustuste ajal õnnetult hobuse seljast. Teadvusele tulles ei mäleta ta midagi oma varasemast elust ja on veendunud, et ta on keskaja Saksa keiser Heinrich IV, keda ta maskiballil kehastas.

Sõbrad aitavad mehel 20 aastat selles kujutluspildis elada, luues tema ümber Heinrich IV õukonna maailma. Ent ükski illusioon ei saa kesta igavesti: lähedased otsustavad Heinrich IV šokimeetodil hullumeelsusest välja tuua, et ta võiks taas nautida elu 21. sajandil.

Osades Jaan Rekkor, Piret Laurimaa, Katrin Valkna, Sepo Seeman, Ahti Puudersell, Bert Raudsep, Sten Karpov, Tambet Seling, Jaanus Mehikas, Priit Loog ja Jüri Vlassov. Lavastaja on Enn Keerd, kunstnik Jaanus Laagriküll Ugalast, valguskujundaja Emil Kallas Viljandi kultuuriakadeemiast, muusikaline kujundus on Feliks Kütilt.

Pirandello on ise öelnud järgmist. “Kes kord on mängu läbi näinud, ei saa end enam petta. Kuid see, kes ei saa end enam petta, ei suuda elust enam mingit rõõmu või naudingut tunda.

Minu teosed on tulvil kaastunnet kõigi nende vastu, kes end petavad, ja sellega käib paratamatult kaasas saatuse õel pilge, mis mõistab inimese enesepettusesse.“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles