Käsitöömeister ärgitab näputööle

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Randmaa julgustab kohalikke usinalt tegevusse, sest käsitööpood on kavas avada selgi suvel ning müüki oodatakse nii tavalisi tarbeesemeid kui esklusiivset peenkäsitööd.
Anu Randmaa julgustab kohalikke usinalt tegevusse, sest käsitööpood on kavas avada selgi suvel ning müüki oodatakse nii tavalisi tarbeesemeid kui esklusiivset peenkäsitööd. Foto: Urmas Luik

Kahe aasta eest ettevõtliku uue põlvkonna käsitöömeistri Anu Randmaa eestvedamisel Tõstamaale loodud käsitöökeskus on Pärnumaal ainulaadne: see teenib kohalikke käsitöösõpru ja pakub üleriigilisi koolitusi.

Keskus kujutab endast hubast moodsat suuremat saali, kus asuvad kangasteljed, õmblusmasinad, palju-palju käsitööd ja kööginurgaga ruum, kus tegutseb saviring. Koht lausa inspireerib omaette nikerdama-nokitsema ja nagu selgub, tullakse ringitundi isegi Lavassaarest ja Pärnust.

Tulemuseks on avatav laste tööde näitus, omavalmistatud rahvariided, huvipõhine seltsielu ning nüüd juba võimalus teha tellimustöid ja käsitööd müüa.

Maale elama

“Mul oli võimalus Tõstamaale elama tulla – olin sellest pikka aega unistanud,” rääkis keskuse juht Anu Randmaa (44).

Randmaa on kasvanud Paadremal ja lõpetanud Tõstamaa keskkooli. Käsitöömeistril on haridusteaduste magistri kraad, ta on õppinud algklasside õpetajaks, peale selle Tallinna ülikoolis käsitööd ja kodundust. Ta on Eesti käsitööliidu rahvarõiva alaliidu juht ja MTÜ Rahvarõivas tegevjuht. Anu Randmaa sügav huvi on rahvarõivad: 2000. aastal osales ta rahvarõivaste valmistamise koolitusel, kus omandas peenemate käsitööde oskused.

Aastaid Kesk-Eestis õpetajana töötades veetis Anu suved Tõstamaal – siinsest kaluriperest on pärit tema abikaasa. Kui Randmaadel oli võimalik asuda elama põlisesse Köstri tallu, omaaegsesse koolimajja, ei kõhelnud Anu hetkegi. “Kui selline maja oli olemas, ei olnud mõeldav minna kuhugi mujale,” rääkis Anu Randmaa ja on rahul, sest nii ollakse vanematele lähemal.

2010 tegigi kodukanti naasnu ettevõtmisega algust ja kirjutas Leaderi programmile käsitöökeskuse projekti. Keskuse jaoks olid sobivad ruumid endises lasteaiamajas.

“Hea on arendada väiksemas kohas tegevust, kui on suurem pilt ning sidemed käsitööorganisatsioonide ja tegijatega. See võimaldab Tõstamaale tuua üritusi, koolitusi ja projekte,” usub Randmaa.

Pood avatakse taas

Keskuses toimuvad ringid õpilastele ja täiskasvanutele. Mis täpselt teoksil ja millise tegevusega saavad käsitööhuvilised liituda, sellest annab Randmaa teada oma blogis.

Meister ise on toonud käsitöötuppa kogu isikliku käsitöövahendite varamu, seal on veel projektirahaga ostetud õmblusmasinad, kolm paari täiskasvanute kangastelgi ja ühed lasteteljed, potikeder ja savipõletusahi.

Randmaa mõte on leida võimalusi keskuse tegevuse jätkamiseks ka siis, kui projektiraha peaks nappima või see sootuks kaob. Selleks ongi olnud rõhk projektide raames vajalike käsitöövahendite hankimisel, mida saab kasutada edasises tegevuses.

Randmaa on õnnelik, et ringijuhtideks olid nõus hakkama kohalikud asjatundjad. Saviringi juhendab Heino Kriisa, mees, kel on aastate eest olnud Tõstamaal savitööstus. Laste kunstiringi teeb graafik Reet Rea-Smyth.

Anu Randmaa juhendab ise täiskasvanute rahvarõivaringi ja rahvusliku käsitöö ringi. Agaramatel valmivad oma käte all juba rahvarõivad.

Katsetada saab hobikäsitöö tehnikaid, viltida, heegeldada, valmistada ehteid ja seepi. Lasteringid on mitmes vanuserühmas. Anu arvates on tähtis, et laps midagi oma kätega teeks. “Suurem osa neist, kes on lapsepõlves käsitööd teinud, jõuab oma elus selleni ringiga tagasi. Selge see, et teismeliseeas huvi kaob,” teab Anu.

Kaasaelajaid jagub

Igapäevast ringitegevust toetavad keskuses Tõstamaa vallavalitsus, SA Tõstamaa Mõis ja Leaderi Eesti programm “Täiskasvanute koolitus vabahariduslikes koolituskeskustes”.

Sel õppeaastal toimuvad Tõstamaal kaks korda kuus Viljandi kultuuriakadeemia projekti „Vanemaealiste käsitöömeistrite lõimimine tööturule“ käsitöötehnoloogiate koolitused. Kohale tullakse üle maakonna, aga ka näiteks Haapsalu maakonnast.

Samuti on keskuses tellinud töötubasid seltsid, organisatsioonid ja asutused. Suviti peetakse Tõstamaal palju laagreid, tellitakse töötubasid.

Mullu prooviti kogunenud käsitööd müüa Tõstamaal suvel spetsiaalselt selleks avatud käsitööpoes, mujal Pärnumaal ja Moskvas. “Mida kaugemal kodust, seda paremini läks,” märkis Anu Randmaa.

”Uue aasta esimesed tellimused näitavad, et meil tuleb usinalt tööle hakata. Küsitakse sokke, kindaid ja mütse – täiesti tavalisi esemeid, mis uue käsitöö kiirmoe kõrval kipuvad ununema, aga mille külmad ilmad jälle meelde tuletavad. Ja neid peab varuks tegema,” kutsus Randmaa kohalikke üles endaga ühendust võtma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles