Inimesed vahetavad elektripakette

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hõõglamp. Foto on illustreeriv.
Hõõglamp. Foto on illustreeriv. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Suhteliselt sooja jaanuari eest saavad börsihinnaga elektrit tarbivad kliendid ilmselt pisut väiksema elektriarve kui hinna fikseerinud inimesed. Need esmased arvutused on pannud juba suure tarbimisega kliente paketti vahetama.

Hinnavõrdlusportaali Energiaturg.ee andmetel oli populaarseim börsihinnaga pakett jaanuaris üheksa protsenti soodsam kui enimlevinud fikseeritud hinnaga pakett.

Eraklientide seas on fikseeritud hinnaga pakettidest kõige levinum Eesti Energia aastane pakett ja muutuvatest valiti kõige enam 220 Energia börsihinnaga ettemaksuta paketti. Nende kahe vahel Energiaturg.ee hindu võrdleski.

Enamik eelistas kindlat

Esialgsed arvutused näitasid, et 1750 kWh aastatarbimisega korteril oli börsihinnaga pakett jaanuaris koos käibemaksuga keskmiselt 73 senti odavam.

10 000 kWh tarbiva eramu puhul maksab inimene fikseeritud paketiga keskmiselt 4.17 eurot rohkem. Elekterküttega eramu puhul, mille aastane tarbimine on 22 500 kWh, on pakettide hinnavahe esimesel kuul 9.38 eurot.

Aasta alguseks oli mõne müüjaga elektrilepingu sõlminud 65 protsendi tarbijaist. Need, kes lepingut ei sõlminud, tarbisid jaanuaris elektrit üldteenusena, mille hind selgub järgmisel nädalal.

Muutuva hinnaga paketi valis 31. detsembri seisuga vaid 17 protsenti tarbijatest, mis näitab, et tarbijad ei tahtnud riskida ja eelistasid kindlat hinda. Uusi lepingud sõlmida või vana välja vahetada saab kas või iga kuu. Järgmisest kuust uue lepingu tahtja peab lepingu sõlmima hiljemalt 21 päeva enne jooksva kuu lõppu.

220 Energia müügijuht Vahur Kukk rääkis, et ettevõte sõlmib uusi lepinguid iga päev ja juba on märgata sedagi, et osa inimesi on hakanud paketti vahetama just sel põhjusel, et jaanuaris oli börsihind soodsam.

“Meie kliendid on eelkõige suure tarbimisega eraisikud ja keskmise tarbimisega ettevõtted, kellel on elektri hinnast võita või kaotada kõige rohkem,” sõnas Kukk. “Keda hind vähegi huvitab ja kes on arvutanud, see saab aru, et börsihinnaga on elektrit kõige odavam osta.”

Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik rääkis, et lepingute sõlmimine jätkub rahulikus tempos. Kui aasta lõpuks oli neil sõlmitud 408 284 lepingut, siis käesoleva nädala alguseks 422 172.

“Ülekaalukalt eelistatuim on fikseeritud hinnaga ehk Kindel pakett,” ütles Vennik. “Pigem on kliente lisandunud, paketivahetajaid ei ole palju. Pärnumaal oli selle nädala alguseks lepingute arv jõudnud 27 690ni, aasta lõpul oli lepinguid 25 912.”

Arve hiljem

Uudne on sel aastal seegi, et elektriarved võivad hakata inimesteni jõudma senisest hiljem. Elektrilevi juhatuse esimees Tarmo Mere selgitas, et kuna avatud turul hõlmab infovahetus rohkem osapooli ja andmed liiguvad võrguettevõtjatelt müüjateni keskse infosüsteemi kaudu, pikeneb arvete väljastamise periood.

Iga kuu 5. kuupäevaks peavad Eleringi andmelaos olema kaugloetavate arvestite kaudu kogutud tarbimisandmed ja 9. kuupäevaks tavaliste arvestite või prognoosimise teel saadud elektrikogused.

“See tähendab, et paljudele klientidele saavad võrguettevõtjad ja müüjad arveid koostama hakata 9. kuupäevast. Arveid väljastavad võrguettevõtjad ja müüjad 12. kuupäevani ning arvete kohalejõudmine kliendini võib aega võtta kuu keskpaigani,” rääkis Mere.

Eelistused

Aasta alguseks oli sõlmitud ja Eleringi andmelattu kantud lepinguid järgmiselt:

Eesti Energia      408 284

220 Energia 13 871

Elektrum            11 982

Elektrimüügi AS     7885

VKG Elektrivõrgud 7712

Imatra Elekter      7192

Baltic Energy Services 960

Eesti Gaas  699

Nordic Power Management              535

ülejäänud müüjad kokku                    1300

Allikas: Elering

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles