Endla noored hiilivad uues lavastuses kõrtsi

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neli tulihingelist noort otsustab üheks õhtuks aja maha võtta. Nad lukustavad end maailma eest, et luua oma maailm - ilma kohustuste, piirangute ja muredeta. Peagi selgub, et nende maailmal on siiski omad reeglid.
Neli tulihingelist noort otsustab üheks õhtuks aja maha võtta. Nad lukustavad end maailma eest, et luua oma maailm - ilma kohustuste, piirangute ja muredeta. Peagi selgub, et nende maailmal on siiski omad reeglid. Foto: Indrek Aija

Täna õhtul esietendub Küünis Endla noortestuudio uus lavastus, mis pärineb stuudio oma vilistlase, Walesis õppiva Mari-Liis Pärna (pildil) sulest.

“Issi, tule vii mind kõrtsust kodu” on lugu neljast noorest inimesest, kes võtavad üheks õhtuks aja maha ja lukustavad end maailma eest, et luua oma maailm – ilma kohustuste, piirangute ja muredeta.

Peagi selgub, et nende maailmal on siiski omad reeglid. “Hea” ja “halb”, “õige” ja “vale”, “ilus” ja “kole” – need on sildid, millega õpetatakse ümbritsevat mõistma. Aga selleks õhtuks tahavad noored oma sildid ja muu jama unustada ning teha täpselt seda, mida hing tollel ööl ihata oskab.

Neli tulihingelist noort ei aimagi, mil viisil nad on üksteisega seotud. Nad õpivad ühe öö jooksul nõnda palju, et hakkavad mõistma, kui vähe nad tegelikult teavad.

“Issi, tule vii mind kõrtsust kodu” on lugu ajast, teadmistest, otsustest ja hetke olulisusest: millal saab tulevikust olevik ja olevikust minevik, kui palju me tegelikult teame ja kui palju teada tahame, millal muutub süütus kogemuseks ja vabadusega otsustada kaasneb arusaam vastutusest. Kõik, mis meil on, on praegune hetk. Ja juba on see möödas.

“Kirjutasin sellest, kui vähe me oma elu kontrollime,” selgitas näidendi autor.

Pärn on noortestuudio vilistlane ja õpib nüüd Walesis lavastamist ning näitekirjandust. Just Pärnu Endla noortestuudios sai ta kinnitust, et teater on tema kirg ja see, mida ta tahab oma eluga peale hakata.

Noortestuudio juhendaja ja lavastaja Enn Keerd möönis, et nii temale kui noortele oli sellise materjaliga töötamine uus kogemus, sest varem on nad valdavalt kokku puutunud näidenditega, mis põhinevad konkreetse alguse ja lõpuga selgesti jälgitaval lool.

“Ka sellel näidendil on lugu ja intriig, nagu ka sündmused, mis tuleb lahti mängida, aga nii-öelda põhilooga paralleelselt kulgeb veel mingi teine raskesti tabatav ja ainult tundeloogikale alluv tegevus, kus suurt tähtsust omavad hetkeemotsioonid, aimdused ja mälestused,” märkis ta.

Kujunduse autor on külalisena Pärnu kunstnik Jasper Zoova. Osades astuvad üles Carolina Tagobert, Grete Elviste, Sandra Tarjus, Mikk Pärg ja Carl Väljaäär ning praeguste plaanide kohaselt mängitakse noortestuudio uuslavastust kümmekond korda kuni maikuuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles