Kommentaar: Õhk elektrit täis

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eno-Gerrit Link.
Eno-Gerrit Link. Foto: PP

Nagu arvata võis, on eelmisel nädalal postkastidesse potsatama hakanud uute hindadega elektriarved pannud rahva särisema ja elektritootjate ja poliitikute poole rusikat viibutama. Teada oli, et aasta alguses toimima hakanud elektrienergia vabaturul hinnad kerkivad, ent esimest uue hinnakirja järgi koostatud arvet takseerides ei osanud paljud tarbijad oodata, et hinnatõus kardetust hoopis suuremaks kujuneb.

Kui eelmise aasta lõpus rääkisid poliitikud ja energiaärimehed, et elektrituru avanemisel hakkavad tarbijad maksma umbes viiendiku võrra rohkem kui seni, siis nii lähemalt kui kaugemalt on kuulda, et arved on kasvanud isegi peaaegu poole võrra. Kahetariifse elektri tarbijate hinnavõrdlustabelid näitavad, et öise elektri eest tuleb nüüd maksta isegi kaks korda rohkem.

Pettunute seas annavad tooni Eesti Energialt Kindla paketi tellinud kliendid, kellel tuleb esimesel vabaturu kuul rahakotist välja käia suurem summa kui niisama palju energiat kulutanud börsihinnaga elektri ostjal.

Kuigi esimese arve järgi on vara järeldada, kas kindla hinnaga pakett jääb edaspidigi üheks kallimaks, on selle paketi valinute kartus suur, et nii just lähebki, ja eelmise aasta lõpu pakkumiste virvarris fikseeritud hinda soovitanud spetsialistid on neile mütsi korralikult silmadele tõmmanud.

Veel suurem hinnašokk tõotab tabada üldteenuse tarbijaid ehk neid, kes ühtegi elektrimüüjat või paketti ei valinud. Nagu selgunud on, tahab Eesti Energia tütarfirma Elektrilevi oma võrgupiirkonna üldteenuse tarbijate pealt koorida kaks ja pool korda suuremat kasumit kui börsihinnaga paketi valinute käest ehk Eesti Energia müügimarginaal on üldteenuselt 0,72 senti kilovatt-tunni eest, samal ajal kui börsihinnaga paketis on elektrimüüja marginaal samalt koguselt 0,29 senti.

Eesti Energia teatel on suure hinnavahe kohta lihtne seletus: üldteenuse hind olevat rangelt kulupõhine ja põhjendatud. Kõlab lihtsalt ja selgelt.

Suur hinnavahe on siiski äratanud konkurentsiameti huvi, mis on lubanud nii Eesti Energia kui teiste üldteenuse pakkujate marginaalid luubi alla võtta.

Eelmisel nädalal valitsuse pressikonverentsil hinnatõusu kohta küsimusterahe alla sattunud ministrid põhjust elektriturul toimuva üle muretsemiseks ei näe. Majandusminister Juhan Partsi arvates on hinnatõusu üle kurtmine pigem seltskonnategelaste teema, millega uudisekünnise latt ületada. Seda on tõesti lohutav kuulda!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles