Vindi Volli: Nii hästi kui halvasti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vindi Volli.
Vindi Volli. Foto: Pärnu Postimees

Alguses oli hästi, pärast oli halvasti. Hästi oli see, et kusagilt tuli hea mõte. Et teeme ka väikese vastuvõtu, pigistame käppa ja kergitame koiba ja pakume heeringat ja nii edasi. Andsin Ärmiinele oma tagavaradest kolm rubla, palusin kaltsukast kena kleit osta. Ise viksisin sandaleti läikima, pühkisin nina puhtaks ja hakkasin valmistuma.

Siis läks juba natukene halvasti, sest kusagilt polnud odavaid aumärke saada, heeringad olid kallid ja närv hakkas tasapisi umbsõlme kiskuma. Jooksin kogu aeg turu juurde õiget kellaaega vaatama ja iga kord, kui jooksin, oli kell pool seitse ega saanud üldse aru, kas on juba pool kaheksa või ei ole.

Õigel päeval olid õiged inimesed siiski kohal, aga midagi nagu ikka ei klappinud. Kui ütlesin, et, seltsimehed, teeme Eesti riigi järgmise sajandi alguseks korda, siis ei oldud sellega väga nõus. Küsiti, et kuskohast neid tegijaid võtta, kui polegi enam kedagi võtta. Et võib-olla teeme hoopis Soome riigi korda, kus on võtta küll ja küll.

Ja Juhannes lehvitas lipukest, mis polnud kahjuks õiget värvi lipuke, ja Nahvtaliina unustas mul käppa pigistada, kuna avaldas mingisugust protesti ja nii edasi. Aga edasi läks jälle päris hästi, sest raadiost tuli head tantsimise räpi muusikat, Ärmiinel polnud isegi supp kõrbema läinud ning kõik olid hästi rõõmsate nägudega.

Esmaspäeva hommikul ütles Ärmiine, et oli ikka kole halvasti, sest Evelini kleit maksis nii palju ja tema kleit maksis nii vähe ja seda fakti ei unusta tema viimase minutini ära. Mis minu arvates näitab, et arenemise ruumi veel on ja järgmisel aastal pean talle ikkagi kas kaks ja pool või koguni kolm rubla andma.

Mis lumelinna ehitamisse puutub, siis see tekitas ainult häid mõtteid. Oli väga ilus ja kõik majad olid isegi paremini soojustatud, kui meie ehitajad praegu soojustavad. Maamaksu keegi ei küsinud, linn oli kanalisatsiooniarve ära maksnud ja välismaa veest tehtud kujud olid samuti väga kenad.

Kohe tekkis niisugune mõte, et võiks kõik rahva massid talveks sihukestesse majadesse ümber kolida, tuleks väga odavalt toime ja tööinimesed saaksid ka lõpuks natukene rikkaks hakata. Või näituseks koolimajad, mis suvel ju nagunii ei tööta ja niisama tühjalt seisavad.

Kiirabiautode reform ei kannata seevastu üldse mingisugust pahatahtlikku kriitikat välja. Me siin tegime veidi statistikat, kust on selgesti näha, et enne reformi inimesed küll nii palju nina ei nuusanud ja niipalju ei köhinud, aga nüüd tööst vabal ajal muud enam ei teegi, kui kogu aeg nuuskavad. Ja see jutt, et on suu- ja sõragripi taud, ei ole muidugi tõsiselt kätte võetav jutt, vaid on ainult vabandus oma igasugustele tegematajätmistele ning muudele faktidele.

Uut kinosaali teatrit hakkavad justkui ehitama, mis vist tähendab, et inimestel pole enam nõnda palju raha, et telekat osta. Vaata siis, kuhu kohta me oleme juba välja jõudnud!

Minu arvates on kinosaalil mõtet ainult siis, kui pilet maksab telekast natukene vähem, mis on muidugi täiesti ebatõenäoline asjaolu. Sest kui hommikul puhanud silmaga ringiratast vahtida, pole mitte miski enam telekast odavam, isegi nurga taga tappa saada ei ole odavam, kuna pätt võtab su taskust oma tervistkahjustava töö tegemise eest nii summa kui raha ära.

Suvel ei julge isegi enam naiste randa suplema minna. Paar päeva tagasi kirjutati raadios, et suur kivi kukkus taevast otse siiasamasse enam vähem lähedale merevette, suur õnn, et ma sel päeval murdlainete vahu sees mingisugust tervisespordi moodi asja ei harrastanud.

Kui nüüd jalgpalli mängule natukene tähelepanu keerata, siis ei kiida heaks. Korvpalli ja võrkpalli mängimise kiidan heaks, sest teevad oma võitudega inimestele suurt rõõmu, aga jalgpalli mängurid tekitavad oma kaotustega ainult suurt stressi, kõhusoolika valusid ja peaaju iiveldust ning õhtul ei tule uni silma. Nii et kui heaks ei kiida, maksku tagasi ning hakaku parem ilma rahata rõõmu valmistama.

Nagu ma kartsin, hakkab varsti jälle see tänavate tuhnimine kahest otsast korraga pihta. Juba nad käivad Karja uulitsal koppadega ringi, kohe jõuavad Aia uulitsasse. Ja mina ronigu aga silgukottidega üle mutimulla hunnikute ja tarvitagu ebatsensuurseid väljendeid, mis sugugi ei aita kaasa eesti keele säilimisele ega kultuuritaseme ülesse kõrgele tõstmisele.

Aga aitab halbadest asjadest küll. Vähemalt üks hea fakt on see, et nad seal üleval ei oska kuidagi politseipealikku ära valida. Me siin meestega ohkasime päris suure kergenduse tundega, kuna nüüd ei pea kogu aeg suures närvi pinges olema ja saab veidi oma tegemisi toimetada. Sest kui nad ükskord ära valivad, siis hakkab jälle jama pihta ning peab väga ebademokraatlikult mööda nööri käima. Nii et parem olgu nii, nagu on, tööinimene saab ehk veidi hinge tõmmata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles