Pärnus süüdatakse küüditatute mälestuseks 5000 küünalt

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märtsiküüditamise ohvrite mälestuseks küünalde süütamine Tartu Raekoja platsil.
Märtsiküüditamise ohvrite mälestuseks küünalde süütamine Tartu Raekoja platsil. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Tallinnas ja Tartus süüdatakse märtsiküüditamise aastapäeval küüditamise ohvrite mälestuseks tuhanded küünlad ja sel aastal plaanitakse Pärnuski selle algatusega liituda.

Abilinnapea Meelis Kuke teatel järgib IRLi Pärnu linnaosakond MTÜ Tulipisar üleskutset ja korraldab esmaspäeval, 25. märtsil küüditamise ohvrite meenutamiseks mälestusürituse. Kell 18 süüdatakse Martensi väljakul vähemalt 5000 küünalt. „Ootame kõiki huvilisi appi küünlaid süütama,“ sõnas Kukk.

Mälestusüritusel võtavad sõna Eesti Memento liidu kohalikud esindajad ning Eerik-Niiles Kross ja Meelis Kukk.

Märtsiküüditamise käigus viidi 1949. aastal loomavagunites Venemaale üle 20 000 süütu inimese. Alates 2010. aastast on saanud traditsiooniks korraldada märtsiküüditamise aastapäeval kõigi küüditatute mälestuseks avalik küünalde süütamine. Tartus ja Tallinnas toimub see juba neljandat korda. „Soovime seda traditsiooni luua Pärnuski,“ ütles Kukk.

Tallinnas on plaanis süüdata vähemalt 15 000 ja Tartus 7000 küünalt.

„Hoiame küünlaid süüdates elavana mälestust süütutest inimestest, kes kannatasid okupatsioonivõimude inimsusevastaste kuritegude ja terrori all, ning seisame selle eest, et küüditamised ei korduks enam kunagi,“ seisab MTÜ Tulipisar üleskutses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles