Kuidas valmistuda rahvajooksudeks

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaheksakilomeetrine Rannametsa luitejooks avab kolme nädala pärast Pärnumaa rahvajooksude hooaja.
Kaheksakilomeetrine Rannametsa luitejooks avab kolme nädala pärast Pärnumaa rahvajooksude hooaja. Foto: Ants Liigus

Pärnumaa rahvajooksu hooaja avaüritus luitejooks toimub juba kolme nädala pärast 21. aprillil ja nii on viimane aeg mõelda oma aeroobse võimekuse parandamisele.

Pärnus harrastajate jooksutreeninguid juhendav Aivar Koppas nentis, et jooksutreeningu juures on kõige olulisem aeg, mitte kilometraa˛. “Treeningtsüklid võiksid olla 45–60minutilised, selle jooksul läbitud kilometraa˛ ei ole üldse oluline,” selgitas Koppas. “Kui treening on tulemusele orienteeritud, siis alla 45 minuti jooksmist ei anna mingit tulemust. Kui jooksed näiteks 15 minutit, toimub see veres olevate süsivesikute arvelt ja rasvapõletuseni organism ei jõua.”

Jooksutreeninguga alustada soovitas Koppas rahulikult, et harjuda jooksurütmiga ja mitte end kiiresti läbi põletada. Sealjuures tuleks jälgida kindlasti pulssi ja treenida 60–70 protsendiga oma individuaalsest maksimumpulsist. Oma maksimumpulsi saab igaüks ise välja arvutada lihtsa valemiga, lahutades 220st oma vanuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles