Kui lumi visalt kaob, tuleb soe suvi

, ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtadest, kus lumi sulanud, leiavad linnud endale söögipoolist.
Kohtadest, kus lumi sulanud, leiavad linnud endale söögipoolist. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Neljapäeval Lihula poole sõites nägin tee ääres valge-toonekurge, kiivitajaid ja künnivareseid. Kohe tekkis mõte, kas kevad on lõpuks saabunud.

Enne Lihulat oli põldudel näha kohti, kus lumi sulanud, ja sealt need linnud leiavadki midagi söögipooliseks.

Minu kodupõldudel Lõpel mõõtsin lumekihi paksuseks ligi 20 sentimeetrit ja meile ei ole rändlinnud veel jõudnud. Nii et kevad ei saabu lindude jaoks igal pool üheaegselt.

Joon iga päev vahtramahla, mis on tervisele väga kasulik. Kask hakkab mahla andma siis, kui vaher lõpetab. Mahlajooks on samuti kevade saabumise märk.

Selle nädala ilmad on juba rohkem kevade kui talve moodi ja nädala lõpul on öised temperatuurid null kraadi lähedal, päevased aga kümne soojakraadi piirimail.

Kuigi nädalalõpp on rohkem pilves ja sajune, tõotab uus nädal alata kõrgrõhkkondade mõjul päikesepaistega. Öösiti võivad siin-seal olla veel vähesed miinuskraadid, aga päevased temperatuurid on küllalt soojad selleks, et lumi kiiresti sulaks. Alates kolmapäevast võib tulla pilves ja vihmane ilm.

Vanarahvas arvas, et kui hanged aia ääres ja lumi visalt kaob, tulevad soe suvi ja sügis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles