Markus Vetemaa: Ahvena alammõõt on liig väike

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Markus Vetemaa.
Markus Vetemaa. Foto: PP

Läinud nädalal Lepanina hotellis toimunud üle-eestilisel kalandusekspertide visioonikonverentsil „Eesti kalandus 2020+“ otsis Tartu ülikooli teadur Markus Vetemaa vastuseid küsimustele, mis kala tulevikus püütakse ja kes püüab. Oma ettekandes märkis Vetemaa, et ahvena püüdmisel lubatud kala alammõõtu peaks kalavarude huvides tõstma.

Tartu ülikooli ihtüoloogia ja kalanduse vanemteadur Markus Vetemaa, kommenteerige palun seda kihnlaste tõstatatud võrgusilmade suuruse teemat?

Kihnlased on juhtinud tähelepanu sellele, et kui püüda õige suurusega võrgusilmaga, mis on 35 millimeetrit, siis seda kala, mis vees, kätte küll ei saa. Ehk siis mõistliku suurusega võrgusilmaga ahvenat ei püüa. Kalateadlased ütlevad, et ärge püüdke siis seda kala väiksena, las kasvab suureks. Kihnlased pahandavad, et mõrraga võivad Pärnu kalurid kala püüda juba siis, kui see on 19sentimeetrine, aga nemad peavad ootama – ahvena järele on kõva nõudmine ja kala ei saagi kunagi nii suureks, et kihnlased seda püüda saaksid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles