Konstantinoopoli patriarh külastab Pärnumaad

Eno-Gerrit Link
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järgmisel nädalal Eestisse visiidile saabuv Konstantinoopoli patriarh Bartolomeus külastab ka Pärnumaad.
Järgmisel nädalal Eestisse visiidile saabuv Konstantinoopoli patriarh Bartolomeus külastab ka Pärnumaad. Foto: Egert Kamenik/ Postimees

Tähistamaks Eesti apostliku õigeusu kiriku asutamise 90. aastapäeva, saabub järgmisel nädalal Eestisse visiidile Konstantinoopoli patriarh Bartolomeus, kes külastab ka Pärnumaad.

Pühapäeval, 8. septembril osaleb patriarh liturgial Pärnu Issandamuutmise katedraalkirikus.

Esmaspäeval, 9. septembril osaleb Bartolomeus hommikupalves Pootsi-Kõpu Püha Kolmainu kirikus. Samal päeval külastab patriarh Kihnu saart, kus ta ristib lapsi Kihnu Püha Nikolaose kirikus, õnnistab Kihnu muusikakooli ja peab hingepalve Kihnu kalmistul.

Patriarh Bartholomeus tuleb Eestisse teist korda. Esimest korda oli ta Eestis 2000. aasta sügisel.

Tänavu juunis külastas Eestit Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill.

Eestis tegutseb kaks õigeusu kirikut.

Pärast Venemaa keisririigi lagunemist ja Eesti iseseisvumist andis Moskva ja kogu Venemaa patriarh Tihhon 1920. aastal Eesti õigeusu kogudustele autonoomia. Eesti õigeusklikud moodustasid Eesti apostliku õigeusu kiriku, mis siirdus 1923. aastal Konstantinoopoli patriarhaadi jurisdiktsiooni alla. Eesti apostlik õigeusu kirik säilitas nõukogude võimu perioodil ajaloolise ja juriidilise järjepidevuse eksiilis. 1993. aastal taastas Eesti apostlik õigeusu kirik restitutsiooni korras oma tegevuse järjepidevuse Eestis, enamik Eesti õigeusu kogudustest kuulub sellesse kirikusse.

Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu kirik (MPEÕK) on moodustatud vastavalt Moskva patriarhaadi sinodi otsusele 11. augustist 1992, millega taasjõustati patriarh Tihhoni 1920. aasta otsus Eesti õigeusu kogudustele autonoomia andmise kohta.

Reaalselt moodustati MPEÕK alates 1945. aastast Eesti territooriumil tegutsenud Vene õigeusu kiriku Tallinna ja Eesti piiskopkonna põhjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles