Kaupo Meiel: Taluturule turgu jagub

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Septembri lõpus esimest ja läinud nädalavahetusel teist korda Pärnu Steineri aias toimunud taluturg tõestab ilmekalt, et Eesti rahvas ihkab kodumaist kraami. Inimesed on nõus selle nimel sügisesel päeval kodunt välja tulema ning vajadusel suurema summa välja panema, et mõnusaid ja mahedaid toiduaineid osta.


MTÜ Maarja-Magdaleena Gildi, OÜ Punase Torni ja Pärnu linnavalitsuse toetatav taluturg läks mõlemal korral väga kenasti käima ja tõi elu varjusurma vajunud Steineri aeda, mis on, nagu selgus, niisuguseks ettevõtmiseks väga sobiv. Taluturul pakutavat moosi, mahla, leiba, vorsti, kala ja mida kõike veel näivad pärnumaalased vajavat palju kordi rohkem kui poes pakutavat. Sest kauplustes tekivad järjekorrad ainult juhul, kui midagi poolmuidu antakse.



Taluturul, vastupidi, mõistsid nii müüjad kui ostjad, et hea ja puhas kaup on kõrgemat hinda väärt. Iseasi, kas õunarikkal ajal 20 krooni õunamahla liitri eest küsida juba palju pole, kuid see just turu võlu ongi: võimalus pakkuda kaupa endale sobiva hinnaga ja osta alles siis, kui kõvasti alla tingitud.



Kui taluturu üks eestvedajaid Herdis Elmend veel septembris kahtles, kas korraldada laata kaks korda kuus, siis praegu paistab küll, et huvilisi jagub kahele turule kuus vabalt. Ehk ei teki tihedama toimumise puhul sellist tungi nagu seni ja kaupa jagub hilisematelegi tulijatele.



Peagi jõuame jõuluaega ja kindlasti on sellele hea sissejuhatus kahe taluturuga tehtud. Juba praegu on mõnus ette kujutada, kuidas tuled advendiajal kesklinna, astud läbi taluturult, kus saab sooja Mulgi kapsast ja verivorsti ning maiust kingikotti panemiseks. Vaatad Steineri aia puude all uhkeldavat jõulusokku ja elu tundub ilus ning lootusrikas, sest kõht on täis ja hing puhanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles