Juhtkiri: Traditsioone luues

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Pärnus on nii linnavolikogu esimehel kui linnapeal oma ametikett, mille kandmise korra avalikel esindusüritustel sätestab Pärnu linna põhimäärus. Niisamuti on öeldud, et ametiketi annab ametist lahkuv volikogu esimees ja linnapea üle uuele esimehele-linnapeale.


Pärnu Postimehe arvates võiks ametivahetus volikogus olla senisest rohkem tseremoniaalne ja rahvast kui kõrgeima võimu kandjat austav. Nii peaks volikogu esimehele ametiketi üle andma ikkagi valimiskomisjoni esimees, mitte lahkuv volikogu juht.



Just valimiskomisjoni esimees kutsub kokku volikogu avaistungi, et valijate tahe ära vormistada, tema andku linna kõrgeimale ametnikule üle ametikettki. Selline kord annaks lahkuvale esimehele võimaluse kehva isikliku valimistulemuse korral volikokku ilmumata jätta. Ajakirjanduses jääksid ära pingutatud naeratustega pressifotod ja põgusad käepigistused.



Ametisse astuvale linnapeale võiks ametiketi kaela panna volikogu vanim liige. Siin on aga konks selles, et eakaim liige ei pruugi olla meeriga samast pundist. Välistatud pole seegi, et linnapea ongi volikogus kõige vanem. Seetõttu soovitame, et linnapeale seaks keti kaela volikogu esimees, sest just tema juhtimisel valib rahvaesindus (ja kui tahab, kukutab) linnapea. Kuna mõlemad on ühtlasi koalitsioonikaaslased, peaks kätlemisrõõm olema siiras.



Me ei leidnud paugupealt vastust, millal Pärnu linnapea ja volikogu esimees viimati avalikul esindusüritusel oma ametiketti kandsid. Võib-olla linnapea vastsündinutele Soomes tehtud lusikat üle andes. Nii pidulikke sündmusi on vähevõitu.



Pärnu linnavolikogu uus koosseis tuleb kokku sel neljapäeval, nagu Pärnu linna valimiskomisjon algselt kavandas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles