Selgusid parimad laululinnud

, Pärnu filharmoonia reklaamitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuueaastane Elbe Reiter laulis temperamentselt ning mängis sinna juurde vahvalt ka viiulit.
Kuueaastane Elbe Reiter laulis temperamentselt ning mängis sinna juurde vahvalt ka viiulit. Foto: Urmas Luik

Nädalavahetusel toimunud iga-aastasel Pärnu linna ja maakonna noorte solistide konkursil “Sügisulg” selgusid taas parimad.


Reedel, 20. novembril konkureerisid kontserdimajas 10-19aastased solistid, keda hindas žürii, kuhu kuulusid Kuressaare gümnaasiumi lauluõpetaja Pilvi Karu, Viljandi muusikakooli õpetaja Hedi-Kai Pai, lauljad Liisi Koikson ja Margus Vaher ning näitleja Märt Avandi. Lauljaid saatsid Hain Hõlpus klahvpillidel, Merje Kägu kitarril, Toomas Aron bassil ja Olav Kund löökpillidel.



Žüriiliikme Margus Vaheri arvates oli üldine tase nagu ikka sellistel konkurssidel: on lauljaid, kes musitseerivad kohe kui pärlid, ja teine osa, kes küll esitavad loo ära, aga laulavad pelgalt noote. Ennast tuleks rohkem panna muusikasse, selle asemel et muusikalist kirjakeelt ette vuristada.



„Üllatuseks oli, et lauluvõistlusel, kus osalejaid vanuses 10-19 aastat, võidab peaauhinna nii noor (11aastane, Ü. J.) solist. Tekib kohe soov tema kontserdilegi minna,“ vaimustus Vaher Krisdelle Viljaku võidust. „Grand prix’d määrates oli žürii üsna üksmeelne. Oli teisigi väga häid, aga sel korral suutis just Krisdelle meid oma esinemisega võluda.”



Vaher lausus häid sõnu “Sügisulu” korraldusegi kohta. “Tundub, et see masinavärk toimib õlitatult: paremad on välja valitud eelvoorudest. Minul žüriiliikmena oli vaja vaid kohale tulla, saada info ja minna saali võrratut kontserti nautima. Heal meelel osaleksin žürii töös ka järgmistel aastatel,“ kinnitas ta.



Kui suuremad lauljad pidid konkureerima žürii ees, siis pisematel ehk kolme- kuni üheksa-aastastel läks lihtsamalt, sest tublimad olid välja valitud juba eelvoorudest. Pühapäeva hommikul tuli vaid ilusad riided selga panna ja mõnusalt oma laul ära laulda. Kuigi väikeste kontserdil on iga esineja omaette vaatamisväärsus armsate seelikuäärte üleskeeramiste, kogemata püksitaskusse kippuvate käte või omaleiutatud laulusõnadega, jäi ilmselt paljudele meelde kuueaastase „rohutirtsu“ (laul „Väike rohutirts“) Elbe Reiteri esinemine, kes temperamentse laulmise kõrval mängis väga vahvalt viiulit.



Kui nii pisikeste puhul kuuleb tavaliselt saateinstrumendilt paari noodi ulatusse jäävat viisikest, siis Elbelt said kuulajad saalis nautida terve salmi puhast interpreteerimist.



Arvatavasti kuuleme tänavustest väikestest laululindudest järgmistel aastatelgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles