Pärnu: Aidast kaubamajaks ehk Port-Artur.

Olaf Esna
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommiku tänav Port Arturi nurgalt nähtuna 1916.
Hommiku tänav Port Arturi nurgalt nähtuna 1916. Foto: parnupostimees.ee

1875. aastal ehitas teise gildi kaupmees Barlehn Pärnusse Hommiku tänavale kolmekorruselise kiviaida ja müüs selle mõne aasta pärast (1881) ühele Riia kaubamajale.

1895. aastal ostis Pärnu esimese gildi kaupmees Friedrich Rambach aida riialaste käest tagasi. Friedrich Friedrichi poeg (1853-1916) oli üldse tegija mees. Nii oli ta linnavolinik, linnapea asetäitja, liikumata varanduse hindamise komisjoni esimees, uulitsaprügitamise, kanaliseerimise ja kaevude komisjoni esimees, Rootsi asekonsul, konstitutsioonilise partei Pärnu osakonna juhatuse liige jne.

Vene-Jaapani sõja ajal ehitas Rambach aita parasjagu ümber elamuks. Maja kasutati lühikest aega sõtta saadetavate meeste peatuspaigana. Et just käisid ägedad lahingud Port-Arturi all, saigi Hommiku 2 lisanimeks Port-Artur.

Hiljem on see maja olnud kui Noa laev. Mida seal küll pole olnud: Otto Besteri ja Ko lõimkoe- ning kindatööstus, OÜ Töö, millest hiljem sai Pärnu villa- ja jahutööstus, Oma trüki- ja köitekoda, naela- ja traaditööstus Lõvi, R. Pavlovsky tekstiilitööstus Elegant, A. Kivikase mänguasjatööstus, J. Peetri sadulsepatööstus jt. Majas on toimetatud Pärnu Päevalehte ja Pernauer Anzeigerit.

Ega nõukogude ajalgi asi teisiti olnud. Port Arturis asus linnavalitsuse kommunaalosakond, Pärnu ehitus-remondikontor (laudsepatöökoda, sepikoda, plekksepatöökoda ja kontor), energiamüügi Pärnu osakond, PKV Pärnu võrgurajooni isolatsiooni ja ülepinge talitus, mõõtmistehnika kontroll-laboratooriumi Pärnu osakond, varustuse ja turustuse peavalitsuse Pärnu baas, VS Jõu Pärnu rajooni nõukogu ning peoga pisikesi pudinaid veel peale.

Hiljem olid Port Arturis kirjastus Perona ja ajaleht Kesknädal.

20. juulil 1994 hävisid tulekahjus hoone katus ja kolmas korrus ning kannatada sai kogu maja. Pärast tondilossina seismist lammutati maja tühjaks. Püsti jäeti ainult osa tellistest välisseinu ja 1997. aasta kevadel avati uhke Port Arturi nimeline kaubakeskus.

Fotol nähtav nn Rootsi haud on tegelikult Püha Johannese kiriku mälestusehitus. See likvideeriti sõjajärgsetel aastatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles