Purjetajate hooaeg kestab esimese lumeni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaasiga pole jahtklubi renoveerimisel koonerdatud. Tulemuseks on, et nüüd avaneb klubihoone ruumidest suurepärane vaade nii jõele kui vetel kiikuvatele suurematele ja tillematele alustele.
Klaasiga pole jahtklubi renoveerimisel koonerdatud. Tulemuseks on, et nüüd avaneb klubihoone ruumidest suurepärane vaade nii jõele kui vetel kiikuvatele suurematele ja tillematele alustele. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Pärnu jahtklubi 104. navigatsioonihooaja pidulikul avamisel ütles klubikaaslasi tervitanud kommodoor Egon Elstein, et eesootav purjetamissuvi tõotab tulla senistest tunduvalt sündmusterohkem.


Juba mai esimesel kolmapäeval avalöögi saanud avamerejahtide Kesknädalaringi sarivõistlus kestab viis kuud ja aasta viimase võidupurjetamise - Kasukaregati paremaid meeskondi autasustatakse oktoobri kolmandal nädalavahetusel tavakohaselt Kihnus.  

Sel nädalavahetusel purjetavad Eesti ja lähinaabrite noored roolimehed traditsioonilisel Pärnu kevadregatil, suurte jahtlaevade meeskonnad hakkavad järgmisel laupäeval ja pühapäeval kodulahel üksteiselt mõõtu võtma Jaan Hermanni mälestusvõistlustel.

Kaks nädalat hiljem seilavad meeskonnad lühirajasõidu Pärnumaa meistri medalitele ja 12. juunil mälestavad purjetajad ümber Sorgu võidusõiduga kauaaegset jahtklubi esimeest Peeter Sõpra.

Juulis saab Pärnust Eesti purjetajate Meka

Pärnu jahtklubi kõige esinduslikum avamerevõistlus, kaks ööpäeva kestev 13. "Watergate'i" regatt stardib 8. juulil ja neli päeva hiljem algab Pärnust kaugpurjetamise Eesti meistrivõistluste Muhu Väina regatt. Augustis korraldavad Pärnu purjetajad koos saarlaste ja lätlastega Ruhnu regati ning septembri esimesel laupäeval seilab kõik see mees Kihnu.

"Kindlasti võtavad paljud meie klubi meeskonnad osa Helsingi regatist ja ümber Gotlandi purjetamisest ning teistestki soomlaste ja rootslaste võistlustest," rääkis Elstein.

Mujal maailmas väga populaarsed suure hulga jahtide ühised merematkad ehk eskaadrisõidud pole Eestis seni eriti populaarsed, kuid kindlasti seilavad paljud meeskonnad puhkuse ajal kaugeid sadamaid avastama.

Pärnu jahtklubile palju au ja kuulsust toonud noorpurjetajate kodune hooaeg jätkub 12. juunil LHV Eesti karikasarja etapiga kodujõel, juulis selguvad nelja paadiklassi Pärnumaa meistrid ja septembris kogunevad lähiriikide roolimehed Pärnusse traditsioonilisele sügisregatile.

"Tegelikult pole meie noortel juuni algusest septembri teise pooleni naljalt ühtki vaba nädalavahetust," avaldas Pärnu jahtklubi purjespordikooli treener Tõnis Vare. "Osaleme Optimistide, Laser 4,7, Laser Radiali ja Laser Standardi Eesti meistri- ja karikavõistlustel ning üritame startida nii Tallinna kui muude purjetamiskeskuste klubide lahtistel meistrivõistlustel. Meie kõige edukam noorpurjetaja Taavi Valter Taveter on arvatud Eesti koondisse ja temal seisavad ees Optimist-klassi Euroopa meistrivõistlused."

Võistluste melu on kaldalt näha

Jahtklubi tegevjuht Indrek Ilves märkis, et nädal enne jaanipäeva Pärnu jõel algavad ja kümme päeva kestvad Blue Sail 24 klassi jahtide võistlused peaksid pakkuma huvi nii kohalikele purjetajatele kui jahtklubi melust haaratud külalistele.

"Tegemist on suhteliselt väikeste, aga nobeda käiguga jahtide võistlusega Pärnu jõel ja kogu distants on kaldalt näha," seletas Ilves. "Esimestel päevadel selguvad siin Eesti karikavõitjad match race'is, mis maakeeli tähendab kahe meeskonna duelli, ja pärast võisteldakse nii Pärnu kui Eesti karikatele tavapäraselt."

Kodulinna noorroolimeeste lähituleviku kavadest rääkinud jahtklubi purjespordikooli di-  rektor Argo Kruusmägi rõhutas, et kõige tähtsam on purjetamise kandepinna laiendamine nii linna kui maakonna laste hulgas.

"Praegu on meie koolis pisut üle 30 õpilase, kuid juba suve lõpuks loodame seda arvu suurendada oluliselt," rääkis Kruusmägi. "Pakume heameelega kõigile poistele ja tüdrukutele kaheksandast eluaastast võimalust tulla purjetama. Vaja on vaid tunda endas mere kutset, kõik muud tarkused tulevad aastatega."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles