Pärnu muuseumi ehitus algab lammutustöödega

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumi aidast jäävad püsti vaid müürid.
Muuseumi aidast jäävad püsti vaid müürid. Foto: Urmas Luik

Pärnu muuseumi uue hoone ehitus, mida juba tosin aastat oodatud, sai juuni esimestel päevadel viimaks hoo sisse. Tõsi, esialgu panevad vana aida katusel kangide ja saagidega turnivad töömehed rõhku lammutamisele.

Ehitushanke võitnud Nordeconi kontserni tütarettevõtte AS Eston Ehituse projektijuhi Urmas Veskimeistri selgitusel tuleb hoone funktsiooniga sobimatud puitkonstruktsioonid lammutada ning asendada raudbetoonist vahelagede ja kandekonstruktsioonidega.

"Katuse lammutusele järgneb juba vahelagede lahtivõtmine, kuni me jõuame maa peale välja. Madalad keldrid süvendatakse ja hoonele rajatakse uus vundament," andis Veskimeister ees ootavatest töödest ülevaate.

Sügiseks katuse alla

Et välisseinad ja sisemised põikseinad jäävad püsti, saab hoone tagasi oma algupärase vormi, nagu see 1870. aastatel valmides oli. See tähendab muu hulgas möödunud sajandi 50ndatel osaliselt lammutatud kolmanda korruse taastamist ja katusele praegusest märksa madalama kalde andmist.

Ehitustööde lõpuks on plaanitud järgmise aasta juuni, ent juba sel suvel peaksid hoone karp, kandekonstruktsioon ja katus valmis olema, nii et sügisvihmade ja talvekülmade aegu saaks mugavalt sisetöid teha.

Veskimeister tunnistas, et viljaaidast muuseumi ehitamine on kindlasti proovikivi ning nõuab rohkem aega-vaeva kui uue hoone rajamine. "Nagu ikka vanade hoonete puhul: kõik üllatused ja ettearvamatud momendid peale selle, mis teostada tuleb, nii et paljud asjad ilmselt töö käigus täpsustuvad," sõnas ta.

Kaasatavate alltöövõtjate arv pole veel lõplikult selge, kuid Veskimeistri oletuse järgi saab umbkaudu paarkümmend ettevõtet muuseumi ehitusel oma oskusi näidata.

Poolteist aastat avamiseni

Kokku läheb Euroopa regionaalarengu fondi ja kultuuriministeeriumi rahastatav ehitus maksma umbkaudu 35 miljonit krooni, sisustamisele aastail 2011-2012 kulub veel üle miljoni euro ja alles siis võib öelda, et Pärnu muuseum on valmis.

Ühtlasi peavad külastajadki kannatust varuma. "Kõige viimane aeg, mille me enda jaoks oleme paika pannud, on 23. veebruar 2012. Hiljemalt siis avaksimegi Eesti Vabariigi väljakuulutamise aastapäeval pidulikult uksed," andis Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk teada, millal ajaloohuvilisi majja oodatakse.

Muuseumi valmimise järel saab selle esimesel korrusel näha Pärnumaa lugu alates kiviajast ja Pärnu linna ajalugu selle asutamisest tänapäevani. Samas asub püsiekspositsiooniga seotud 48kohaline filminäitamiseks sobiv auditoorium.

Teisel korrusel hakkavad paiknema töö- ja hoidlaruumid. Kolmandal hoidla, 563 ruutmeetri suurune näituseruum ja 80 kohaga seminariruum. Arheoloogiaväljapanek jääb sobivalt keldrikorrusele. Muuseumist ei puudu kohvik ega temaatiline kauplus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles