Endla elustab traagilise peatüki Eesti ajaloost

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu arst ja poeet Johannes Vares-Barbarus (Indrek Taalmaa) ja tema naine Siuts (Karin Tammaru) ei oska Pärnu päevil veel aimata, mis elul neile varuks on.
Pärnu arst ja poeet Johannes Vares-Barbarus (Indrek Taalmaa) ja tema naine Siuts (Karin Tammaru) ei oska Pärnu päevil veel aimata, mis elul neile varuks on. Foto: Mats Õun

Mõte tuua Pärnu teatri lavale rääkimist vääriv lugu mõnest siitkandist pärit ajaloolisest tegelasest ulatub Endla dramaturgi Triinu Ojalo sõnade järgi juba mitme aasta taha. Oodati vaid õiget aega, meeskonda, kirjutajat ja lavastajat.

Juba siis jäi sõelale Pärnu arst, vasakpoolse maailmavaate ja erksa sotsiaalse närviga ühiskonnakriitiline poeet Johannes Vares, kes kasutas lennukat kunstnikunime Barbarus ja mängis 1940. aastal olulist rolli Eesti riigi mahamängimisel, purustades inimestes kõik vabaduse lootused.

“Ühel hetkel tekkis tunne, et nüüd võiks selle repertuaari võtta. Praegu on see kujunenud endalegi ootamatult vägagi aktuaalseks teemaks, mõeldes Ukraina sündmustele. See läheb kuidagi õudsel moel kokku,” tunnistas dramaturg tänaõhtuse esietenduse eel, kui kogu meeskond on nüüdseks juba paar kuud lavastuse sees toimetanud ja elanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles