Juhtkiri: Vene karu sünge vari

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Venemaa on tagasi ja tagajalgadel. Kolossi sünge vari ulatub üha kaugemale. Venemaa käitumise muster tuleb selgelt esile president Vladimir Putini üleeilses pöördumises Kremlisse kutsutud valitud seltskonna poole.

Putin tunnistas, et aastate eest oli Venemaa nii raskes olukorras, et ei suutnud reaalselt kaitsta oma huve. Nii oldi sunnitud tegema järeleandmisi Ukrainale, muuhulgas tunnustati nii de jure kui de facto Krimmi kuulumist Ukrainale. Putin ei varjanudki, miks ”ajalooline Vene ala“ naabrile ära anti. Ikka selleks, et kindlustada Ukraina sõbraks (loe: vasalliks) olemine. Ent pruukis ukrainlastel vaid oma rahvuslikku uhkust taga ajama hakata, kui suhted ja jutt muutusid. Nüüd määravat Ukraina elu natsionalistid, neonatsid, russofoobid ja antisemiidid. Pealegi polevat seaduslikku valitsust ja seetõttu pole Kiievis kellegagi läbi rääkida.

Putin jäi endale kindlaks, et Vene vägesid polnud vaja Krimmi viia, sest need olid seal juba vastavalt rahvusvahelisele (baaside)leppele. Räägitakse Vene sissetungist Krimmi, agressioonist. Tsiteerime Putinit: ”Imelik on seda kuulata. Miskipärast ei meenu ajaloost ühtki juhtumit, kus interventsioon oleks toimunud ühegi lasu ja inimohvriteta.“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles