Kadri Riitsaar: Ettevõtlusnädala plaanid saavad jaanipäevaks peetud

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Riitsaar.
Kadri Riitsaar. Foto: Urmas Luik

Suvepuhkuste eel ja enne jaani, 18. juuniks, koostab Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskus (PEAK) tänavuse ettevõtlusnädala kava.

Tavakohaselt toimub ettevõtlusnädal neljas linnas: Tallinnas, Tartus, Narvas ja Pärnus ning PEAK kui nädala koordineerija on alustanud partnerite abiga ettevalmistusi. Keskus nõustab ja kogub teavet, kuid rahakotti ürituste tarvis enda käes ei hoia.

Nagu ikka selguvad ettevõtjate ja ettevõtlike aasta tegijad ja teod, esimest korda koostöös Pärnumaa kutsehariduskeskusega ja seoses nende õppehoone avamisega. Toimuvad piirkondlikud ettevõtluspäevad, korraldatakse spordivõistlus ettevõtjate ja avaliku sektori esindajate vahel.     

Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse arenduskonsultant kohalike omavalitsuste valdkonnas Kadri Riitsaar, miks tahab PEAK juba enne jaanipäeva ettevõtlusnädala kava paika panna, kui nädal ise toimub tavakohaselt sügisel, 4.-8. oktoobrini? Viiendat korda ja tänavu ühise teemata.

Et nädal igati õnnestuks ja sihtrühmad sellest maksimaalselt kasu saaksid. PEAK on selle maakondlik koordineerija, koondame sündmuste info, suhtleme Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusega (EAS), kaasame koostööpartnerid. Nädala programmiga seome kohalike ja piirkondlike ettevõtjate kavandatud üritused, olgu siis enda tegevuse tutvustamine, loeng, mõttetalg või muud teemakohast.

Eelmisel aastal toimus Pärnumaal ettevõtlusnädalal 27 üritust, siia hulka on arvatud infoseminarid, loengud, ettevõtluspäevad, tutvustuskäigud, ettevõtjate tunnustamine. Nende korraldamisel lõi kaasa 24 partnerit ja otsese kasu saajaid teadmiste ja silmaringi avardamisel oli tublisti üle 1000.

Millest peaksid juhinduma need, kes tahavad enda ürituse välja pakkuda?

EAS on seekord lähtunud nädala ülesehitamisel Pärnumaa kogemusest kõigis neljas linnas nii, et nädala alguses toimuvad noortele ja alustavatele ettevõtjatele mõeldud üritused. Neil ei pea rääkima ainult ettevõtlusest, vaid võib tegelda ettevõtlikkuse arendamisega, et noored saaksid ise midagi teha, luua või korraldada seminare, koolitusi, ekskursioone.

Nädala keskpaigas on rõhuasetus tegutsevatel ettevõtetel, nende väärtustamisel, tutvustamisel, näiteks piirkonna elanikele.  

Nädala lõpus ehk neljapäeval-reedel tulevad arutusele eraettevõtluse ja loomemajanduse teemad, näiteks pereettevõtlus. Päevakorral on piirkondade ja eri valdkondade vaheline koostöö ning piirkondlikku tähelepanu nõudvad valdkonnad.

Majandussurutis on võtnud paljude ettevõtlike hoogu maha ja ettevõtjate tulude-kulude suhe ning käibe kasv pole enamasti hõiskamise teema. Kuidas teile kui PEAKi arenduskonsultandile tundub, kas väide sellest, et oleme põhjas ära käinud, vastab tegelikkusele?

Mulle tundub, et põhi on olnud ja aeg on ülespoole minna. Mõnda aega tagasi oli meie ettevõtluskonsultantide juurde palju suurem tung, nüüd on inimesed ise leidnud rohkem valdkondi, millega tegelda. Linnaski näeme uusi toitlustuskohti ja pangakontoreid. Nii et tegutsetakse.

Mina annan nõu kohalike omavalitsuste valdkonnas, aga meil PEAKis on kõik valdkonnad kaetud, nii mittetulundusühingud, alustavad kui tegutsevad ettevõtjad.  Viimasel ajal oleme pööranud palju tähelepanu ettevõtjate koostööle ja ühisturundusele, mis on väga aktuaalne teema. Majanduskitsikuse ajal vaadatakse ikka kõrvale: kes teeb veel midagi samas valdkonnas ja kas saaks tooteid koos turundada. Kindlasti on sedapidi mõtlemine ja tegutsemine soodsam ettevõttelegi.

Kuidas käituvad ettevõtjatega koostöö mõttes omavalitsused, mida te nõustate?

Ettevõtlusnädalal on kohalikud omavalitsused kindlasti partnerid ja selle raames toimub sel aastal Tartu ülikooli Pärnu kolledži ettepanekul ja vedamisel omavalitsuste töötajatele mõeldud seminar “Kohalik ettevõtluspoliitika”. Arutatakse, kuidas toetada ettevõtlust oma vallas, oma linnas.

See ongi see koht, millega omavalitsustel muude kohustuste täitmise kõrvalt võib-olla alati ei jätku jõudu tegelda, aga kus meie saame õla alla panna, aidata või anda neile teadmisi, mida teha, et ettevõtlus piirkonnas areneks.

Toorikkava “Ettevõtlusnädal 2010” kohta on teie tööarvutis ja PEAKi kodulehel. Mida soovitate neile, kes tahavad üritusel pildil olla?

Kui ettevõtjatel, ettevõtetel, omavalitsustel, organisatsioonidel on tahtmist ettevõtlusnädalal tegijana kaasa lüüa, võibki mulle helistada või meilida aadressil kadri@peak.ee. Soovime kava suures osas enne jaani paika panna. Me ei pea teadma üritust veel kellaaja täpsusega, küll aga selle toimumise päeva, teemat ja laadi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles