Wendre teeb nüüd ka kušette

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus linakombinaadist vabaks jäänud tootmispinnal alustas AS Wendre vedrustusega voodite valmistamist ja sel nädalal läks teele esimene toodang. Täishoo saab tootmine juuli lõpuks ning tööd 30 inimest.
Pärnus linakombinaadist vabaks jäänud tootmispinnal alustas AS Wendre vedrustusega voodite valmistamist ja sel nädalal läks teele esimene toodang. Täishoo saab tootmine juuli lõpuks ning tööd 30 inimest. Foto: Ants Liigus

Pärnust läks neljapäeval Soome esimene koorem AS Wendre kaubamärgi all valmistatud kušette, mille tootmist ettevõte alustas linakombinaadi kunagistes hoonetes, ja esialgu on tööle võetud 13 inimest.


Kui puitkarkassil seljatoeta diivanite ehk kušettide tootmine laieneb ligi 9000 ruutmeetri suurusele tootmis- ja laopinnale, hakkab Ilvese tänava poolses vabrikus valmima 200-250 küljealust vahetuses.

Pehme mööbel

Algsete plaanide järgi jõuab vabrik sellise koguseni juuli lõpus, kui tööproov tehtud ja 30 inimest ametisse võetud.

“Praegu on terve protsess ühes ruumis, aga puidu komplekteerimine läheb tulevikus eraldi pinnale ja siia tuleb neli tootmisliini,” rääkis AS Wendre nõukogu liige Urvo Martens eile pärastlõunal tööga alustanud ettevõttes ringkäiku tehes.

Rehkendades uue tootmishoone investeeringu sisse nii selle rekonstrueerimise, sisseseade kui tööjõu väljaõpetamise kulud, kujuneb kogumaksumuseks ligemale 40 miljonit krooni.

“Pärnus ei ole pehme mööbli polsterdajaid võtta, peame nad ise välja õpetama,” mainis Martens. Esialgu käib töö ühes vahetuses, kuu aja pärast on tellimuste täitmisega sammu pidamiseks tarvis kahte vahetust.

Tööpakkumise kuulutuse peale vestlusele kutsutuid oli kaks inimest kohale, sest tööpuuduse kitsas king pigistab endiselt paljusid hakkajas eas mehi-naisi.

Ettevõtte tootmisjuht Aigar Mitt selgitas, et Pärnus valmiv otsteta vedruvoodi mõõtudes 120 x 200 on rahvusvaheline toode: alusele vajalik männipuit ostetakse Lõuna-Eestist, vedrustus pärineb Türgist ja Saksamaalt, poroloon Rootsist ja selle lõikab ning töötleb parajaks Wendrele kuuluv ettevõte Wenform AB.

Logistiline lahendus

Vajalik voodipesu, tekid ja padjad, valmib Wendre Pärnu tehases. Nii et nüüd on võimalik siit teele saata komplekt, väli- või vedruvoodi kaasa arvatud.

“Pärnus panime aasta tagasi välivoodivabriku püsti, nüüd alustasime vedruvoodite tegemist, käivitasime uued tootmisliinid ja alustasime sel nädalal puidust voodite valmistamisega. See on päris suur ettevõtmine ja investeering linavabriku territooriumil,” mainis üleeile Pärnu raekojas ettevõtluse arendamise ja Pärnusse tehtud investeeringute eest teenetemärgid vastu võtnud AS Wendre rootsieestlasest omanik Peter-Kalev Hunt.

Eile ennelõunal käis ta oma silmaga vaatamas, kuidas märgketrustsehhi ja muudegi ruumide remont ning seadmestamine edeneb.

“Tööde käik on graafikus, esimene suurkliendi tellimus on tulnud ja meie soov on, et mahud kasvaksid,” nentis Martens.

Euroopa juhtivaid vooditekstiilide tootjaid AS Wendre ostis linavabriku tootmisest väljajäänud hooned 2009. aasta aprillis ja kolm kuud hiljem hakkas seal OÜ Stram tootma välivoodeid, luues 70 töökohta.

Päevas tuleb Strami liinilt tuhat kokkupandavat voodit ja ettevõtte avamisel osales president Tooma Hendrik Ilves.

Kontserni Trading House Scandinavia AB mütsi all asutatud OÜ Strami asutamisele eelnes Wendres suuromaniku otsus tuua Lätis asunud välivoodite tehas rendipinnalt Pärnusse eelkõige logistilistel kaalutlustel.

AS Wendre annab Pärnus ja Vändras tööd umbes 700 inimesele ning ettevõtte käive oli tunamullu üle miljardi krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles