Randivälja külaselts esitleb põnevat raamatut

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Randivälja kirikus esitletakse pühapäeva pärastlõunal Paul Raudsepa mälestusteraamatut “Pulma Pauli pajatused 1924–1958”, mis jutustab Torist ja selle inimestest. Raamatu teeb eriti põnevaks teadmine, et selles kirjeldatud sündmused viisid sõjahaua ülesotsimise ja tähistamiseni.

Raamatu autor Paul Raudsepp oli 1944. aastal paarikümnene ja hoidnud kõrvale nii venelaste kui sakslaste mobilisatsioonist. Ta sattus Randiväljal kodutalu aknast nägema punaarmeelaste kolonni, mille ees, taga ja külgedel käisid püssimehed, ja nende valve all sammus Saksa mundris kuus meest, kelle varrukatel olid Eesti sinimustvalged vapid. Metsast hakkas peagi kostma karjeid ja pauke, hiljem mattis Paul koos isa ja kahe külamehega hukatud maha ja tähistas haua.

Sel kevadel, 70 aastat hiljem, õnnestus Randivälja külaseltsil pärimustele tuginedes matmiskoht leida. Eesti sõjameeste säilmed kaevatakse kaitseministeeriumi spetsialistide abiga välja ja maetakse aasta teises pooles ümber.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles