Juhtkiri: Mark Soosaar tuntud headuses

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Filmimehe ja poliitiku Mark Soosaare kohalolekut on Pärnus taas tunda. 24. Pärnu rahvusvaheline dokumentaal- ja antropoloogiafilmide festival lükati pühapäeval käima. Kaheks nädalaks on Pärnu dokumentalistikahuviliste palverännaku sihtkoht. Kunagi vaid Pärnus korraldatud festival on kitsastele oludele vaatamata laienenud. Peale Pärnu jõuavad parimad palad festivalilt Haapsallu, Otepääle, Viljandisse, Heimtali ja seitse paeluvat filmi Eesti Televisiooni.

Mark Soosaare filmifestivali ei saa kunagi palju, pigem tundub tagantjärele, et jäi väheseks.

Tänavuse festivali teema on “Inimese saatus”, mil moel on inimene oma saatuse peremees ja kas ning kuidas juhivad teda kõrgemad jõud, kuidas neid ka ei nimetata.

Soosaar korraldajana tahab jääda erapooletuks ega ole soostunud vihjama, milline tänavune film võiks kujuneda menukiks. Võib-olla näiteks dokumentaalfilm “Andrzej Wajda: filmime!”, kus Wajdat on filmitud suurteose “Katõn” võtteplatsil. Siiski – ärgem oletagem!

Festivalifilme näeb Pärnus mitmel linal, kuid kel tervis ei võimalda praeguse palavusega väljas liikuda, peaks läbilõike saama sel nädalal ETVs linastuva seitsme filmi põhjal.

Festivali raamesse mahub Pärnu keskraamatukogus Tiibeti päev, kus rahva ette tulevad riigikogu Tiibeti toetusrühm ja eesti tibetoloogid riigikogu liikme Andres Herkeli päevajuhtimisel.

Järgmisel aastal toimub filmifestival 25. korda, mis meie kohati keerulistes oludes on märkimisväärne saavutus. Sel puhul võiks Pärnu linn suvepealinnale nime teinud festivali rohkem esile tõsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles